In both countries, political uprisings are continually toppling leaders without resolving the deeper crisis.
Donald Trump and Keir Starmer will never connect in the same way as political couples Ronald Reagan and Margaret Thatcher or Bill Clinton and Tony Blair. Yet these two politically battered leaders may be remembered for the same legacy: proving that their countries are in urgent need of a deep political cleansing.
Starmer is facing a revolt within his own party. He could even be replaced by a politician who is not yet a member of Parliament. If Trump were to be subjected to a secret vote of confidence by Republican senators, he would likely face a similar fate.
The British prime minister and the American president are also unpopular among their respective electorates. Their struggles reflect not just the downfall of a quiet lawyer and a sensational television star, but point to a deeper rot in the United Kingdom and the United States.
There is a crisis of confidence in both countries. About a decade ago, voters turned to extreme measures: Brexit in Britain and Trump in America. However, neither of these forms of political “shock therapy” brought the salvation that many expected, much less a complete solution.
For this reason, two of the West's most important democracies continue to change their leaders.
Britons have had five prime ministers in the decade since Brexit and could have a sixth later this year, if Manchester Mayor Andy Burnham wins a by-election this month and takes over the government. By comparison, in the 30 years before Brexit, Britain had only four prime ministers.
Americans are headed toward a situation where they will have three consecutive one-term presidents. Meanwhile, at least one house of Congress has changed political control in every federal election since 2018, a streak that is likely to continue this November.
Voters in both countries are impatient, frustrated, and deeply skeptical of traditional leaders and almost every recognized institution.
The wealth gap is widening, while technology has accelerated both cynicism and expectations. People look for quick fixes to the high cost of living, and when they don't find them, their distrust grows, fueling another wave of choices for change. This only starts the same cycle over and over again.
Tani po vjen edhe revolucioni i inteligjencës artificiale, i cili, sipas strategut demokrat James Carville, është “çështja perfekte për kohën tonë”. Pse? Sepse inteligjenca artificiale u përcjell njerëzve ndjesinë se “ata do të më dëmtojnë”. Me “ata”, Carville i referohet të njëjtave fuqi të mëdha, edhe pse shpesh të paqarta, që fajësohen për shumicën e problemeve të shoqërisë.
Mund të mendoni se kjo është një pikëpamje tepër pesimiste.
Por vendet e shëndetshme nuk arrijnë në pikën ku vetëm 17 % e qytetarëve kanë besim te qeveria e tyre, siç tregoi një studim i Pew Research për amerikanët, vitin e kaluar. Po ashtu, nuk shohin dhjetëra mijëra nacionalistë që protestojnë hapur në rrugët e kryeqytetit, siç ndodhi në Britani kur aktivisti i ekstremit të djathtë Tommy Robinson dhe mbështetësit e tij marshuan në Londër.
Nga ana tjetër, një britanik mund të kundërshtojë duke vënë në dukje se përpjekjet e shumta për atentat ndaj presidentëve amerikanë nuk janë shenjë e një shoqërie që funksionon mirë, ashtu si edhe fakti që një numër i konsiderueshëm njerëzish besojnë se këto ngjarje janë të sajuara.
Qeveritë në të dy vendet po shndërrohen gjithnjë e më shumë në tragjikomedi.
Partia Laburiste e Starmerit kënaqej duke parë konservatorët të dështonin me katër kryeministra në tetë vjet. Megjithatë, të njëjtat përçarje të brendshme dhe e njëjta pakënaqësi e votuesve që goditën konservatorët tani po godasin edhe Starmerin.
Dhjetë vjet pasi Mbretëria e Bashkuar votoi për t’u larguar nga Bashkimi Evropian, vendi mbetet po aq i pakënaqur dhe i përçarë sa më parë. Çdo vëzhgues afatgjatë i politikës britanike mund të rendisë arsyet, ashtu siç bënë shumë njerëz kur isha atje muajin e kaluar: mungesa e rritjes reale ekonomike, pagat e ngrira dhe tronditjet e shkaktuara nga pandemia e Covid-19, lufta në Ukrainë dhe tani tensionet me Iranin.
Pastaj janë edhe përçarjet më të ndjeshme, por të pamohueshme, mbi emigracionin dhe identitetin kombëtar, të cilat kanë ushqyer reagimin populist. Brexit-i jo vetëm që nuk e bëri Britaninë “sërish të madhe”, por thelloi edhe më shumë cinizmin publik. Ekonomia nuk mori hovin e premtuar. Dhe ndërsa shkëputja nga kontinenti mund ta ketë vështirësuar emigrimin e punëtorëve evropianë, ajo nuk ndaloi ardhjen e emigrantëve myslimanë nga vende joevropiane, çështje që ka radikalizuar një pjesë të elektoratit tradicional anglez.
Mjafton të shihet evoluimi i së djathtës britanike gjatë dekadës së Brexit-it: nga Boris Johnson te Nigel Farage dhe tani te Rupert Lowe me Partinë Restore, e cila beson se partia Reform UK e Farage është tepër e butë ndaj emigracionit. Këtu përfshihet edhe Tommy Robinson dhe mbështetësit e tij, të cilët valëvisin flamujt britanikë me një simbolikë që autori e krahason me përdorimin e flamurit konfederat nga segregacionistët amerikanë.
Rupert Lowe dhe Tommy Robinson mund të konsiderohen figura të skajit ekstrem të së djathtës, por miliarderi Elon Musk nuk i ka shpërfillur; përkundrazi, ai po i mbështet financiarisht.
Kjo zhvendosje e shpejtë drejt së djathtës, nga konservatorizmi tradicional deri te populizmi më radikal, ka tronditur Partinë Konservatore. Megjithatë, zgjedhjet vendore të muajit të kaluar treguan se edhe Laburistët po përballen me një elektorat të pakënaqur. Ata humbën mbështetje në zonat tradicionale të klasës punëtore përballë Reform UK, u sfiduan në qendër nga Liberal Demokratët dhe u dobësuan në të majtë nga Partia e Gjelbër.
Ndoshta prova më e fortë e problemeve më të thella strukturore është rënia e shpejtë e Starmerit, më pak se dy vjet pasi partia e tij u rikthye në pushtet. Atij mund t’i mungojë karizma dhe vizioni, por vështirë se mund të konsiderohet figurë përçarëse. Megjithatë, ai është shndërruar në simbol të një qeverie që perceptohet si e dështuar dhe është bërë objekt talljesh e përçmimi në një masë që autori e pranon se e kuptoi vetëm pasi një njohës i mirë i politikës britanike ia shpjegoi me një fjali: “Fajin e ka algoritmi.”
Kultura e telefonave inteligjentë dhe ajo që ish-senatori amerikan Lamar Alexander e quan “demokraci dixhitale” ka përshpejtuar dhe ashpërsuar debatin politik. Kjo ka deformuar stimujt për politikanët e zgjedhur dhe ka vënë nën presion mediat tradicionale, ndërsa votuesit po izolohen gjithnjë e më shumë në komunitete të mbyllura informacioni.
Nëse Andy Burnham arrin të marrë drejtimin e qeverisë, ai do të përballet me të njëjtat sfida themelore si Starmer. Por edhe Nigel Farage duhet të mendojë për sfidat e veta deri në zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme. Nëse Laburistët mund të humbasin mbështetje në të gjitha drejtimet, e njëjta gjë mund të ndodhë edhe me Reform UK sapo Farage të mbajë barrën e drejtimit dhe të përpiqet të bashkojë në një koalicion mbështetës ish-votues laburistë, konservatorë tradicionalë dhe grupime më radikale.
Kjo na rikthen te Shtetet e Bashkuara.
Ndërsa Amerika i afrohet 250-vjetorit të pavarësisë, ajo po përballet me një gjendje të ngjashme me atë të “kushërinjve” të saj britanikë. Në fakt, sipas autorit, kjo është një krizë që të dy vendet e përjetuan edhe rreth pesëdhjetë vjet më parë.
Inflacioni vazhdon të jetë një problem që nuk po zgjidhet, pavarësisht se kush është në pushtet, ndërsa skepticizmi tradicional i votuesve po shndërrohet në bindjen se asgjë nuk është e ndershme apo e besueshme.
Trump është goditur nga problemi i kostos së jetesës, i përkeqësuar nga politikat e tij, dhe vlerësimet për punën e tij kanë rënë ndjeshëm. Megjithatë, ai ka përfituar nga klima e përgjithshme e mosbesimit, pasi akuzat për përfitime personale nga rrethi i tij shpesh injorohen ose justifikohen nga një elektorat që reagon me indiferencë.
Megjithatë, ashtu si Ishujt Britanikë duken gjithnjë e më të vështirë për t’u qeverisur dhe sikur kërkojnë ndryshime të mëdha strukturore, të ngjashme me ato që pasuan krizën e FMN-së në vitin 1976, edhe Shtetet e Bashkuara duket se po shkojnë drejt një periudhe reformash të krahasueshme me ato pas skandalit Watergate.
Manipulimi i kufijve zgjedhorë (gerrymandering), financimi i fushatave elektorale dhe fuqizimi i tepruar i pushtetit ekzekutiv janë, sipas autorit, fusha që kërkojnë reformim të thellë.
Megjithatë, dallimi kryesor midis sot dhe 50 viteve më parë qëndron te vetë votuesit. Lufta e Vietnamit dhe skandali Watergate zhgënjyen amerikanët, por atëherë ekzistonte ende një kulturë dhe një sistem mediatik relativisht i përbashkët, i ndërtuar pas Luftës së Dytë Botërore.
Sot, ky realitet është fragmentuar. Pasojat, sipas autorit, janë të dukshme: patriotizmi, feja, krijimi i familjes dhe pjesëmarrja në komunitet kanë rënë ndjeshëm gjatë tre dekadave të fundit kur qytetarët pyeten se sa të rëndësishme janë këto vlera për ta.
Të dy partitë kryesore amerikane kanë përfituar nga dëshpërimi i votuesve dhe nga ajo që quhet “partizanizëm negativ”, mbështetja e një partie kryesisht për shkak të kundërshtimit ndaj tjetrës. Në një sistem dypartiak, kjo i jep opozitës mundësi të fitojë pushtet pothuajse në çdo cikël zgjedhor. Por në të njëjtën kohë, kjo e bën të vështirë krijimin e qeverive të qëndrueshme dhe të bashkuara.
Kur një pjesë e madhe e elektoratit e sheh politikën si pjesë të identitetit personal, bëhet pothuajse e pamundur që këta votues të mbështesin ndonjëherë “kampin tjetër”.
Falë personalitetit dhe mënyrës së tij të veprimit, Trump ka arritur të bashkojë Partinë Republikane rreth vetes. Po aq e rëndësishme, ai ka ndikuar edhe në bashkimin e demokratëve, pavarësisht dallimeve të mëdha mes figurave që shtrihen nga familja Cheney deri te Bernie Sanders.
Megjithatë, transformimi i Partisë Republikane sipas modelit të Trumpit ka krijuar probleme për pasardhësit e tij politikë. Ashtu si Nigel Farage po zbulon se është e vështirë të kontrollosh një lëvizje të ndërtuar mbi pakënaqësinë dhe ankesat, edhe trashëgimtari politik i Trumpit do ta ketë të vështirë të ndërtojë një koalicion që bashkon republikanët tradicionalë të epokës Bush, mbështetësit e MAGA-s dhe grupimet e së djathtës radikale që janë izolacioniste, nacionaliste dhe kundër Izraelit.
Nëse i referohemi analizës së Alex Burns, kërcënimi më i madh për JD Vance në të ardhmen mund të mos vijë nga republikanët tradicionalë, por nga kandidatë të formuar nga kultura e internetit dhe industria e argëtimit.
Edhe nëse kandidatë të tillë nuk arrijnë rezultate të mëdha zgjedhore, Vance do të ketë nevojë për votat e elektoratit të djathtë radikal në zgjedhjet e përgjithshme. Në të njëjtën kohë, ai do të ketë nevojë edhe për republikanët tradicionalë që ndihen të shqetësuar nga sjellja e Trumpit.
Bëhet fjalë për votuesit që reagojnë me zemërim ndaj rasteve kur Trump shpërblen aleatët politikë ose përpiqet të emërojë figura të afërta në poste të rëndësishme shtetërore. Janë të njëjtët votues që shohin me skepticizëm fokusimin e presidentit në projekte simbolike dhe personale, ndërsa qytetarët përballen me probleme më të prekshme ekonomike.
The 2028 presidential election looks challenging for Republicans. Not only because of Trump's political legacy, but also because Democrats will try to gain support simply by presenting themselves as an alternative to Republicans.
This strategy worked in 2020 and in many other elections over the past decade when Trump was not a candidate.
It could be that Democrats regain full control of the government in 2029. In such a scenario, ironically, the United States could emerge as the main defender of Western liberalism if Britain, France, and Germany fall under the influence of radical right forces.
However, the fundamental problem remains unresolved. If Democrats do not address economic inequalities, social divisions, and political polarization, history could very quickly repeat itself.
Changing leaders, without resolving the causes of citizens' dissatisfaction, risks producing the same political cycle in the years to come. /Adapted from Pamphlet by Politico/
You are right mate.