Shitja e planifikuar e ishullit të Sazanit është shndërruar në simbol të pakënaqësisë ndaj qeverisë shqiptare. Protestat kanë kaluar kufijtë e një reagimi qytetar dhe po marrin përmasat e një revolucioni politik të mbështetur edhe nga diaspora...
Miliona shqiptarë që jetojnë në diasporë janë bërë mbështetja morale e asaj që organizatorët e quajnë Revolucioni i Flamingove, një lëvizje që prej javësh e ka rikthyer Shqipërinë në qendër të vëmendjes së Mesdheut.
Ajo që nisi si një protestë kundër lajmit për shitjen e ishullit të Sazanit fondit të investimeve të Jared Kushner, është shndërruar në një kërkesë të hapur për dorëheqjen e kryeministrit Edi Rama.
Ismet Mehmeti, 66 vjeç, banues në Ravena prej 25 vitesh, është kryetar i Lidhjes Demokratike Shqiptare, një lëvizje politike opozitare ndaj qeverisë Rama. Ashtu si shumë shqiptarë të diasporës në Evropë, ai deklaron se është gati të kthehet në Shqipëri për t’iu bashkuar protestave.
Prej ditësh e keni quajtur atë që po ndodh në Shqipëri jo vetëm një protestë, por një revolucion. A është vërtet kështu?
Populli shqiptar e ka kuptuar se nuk ka më një ndarje reale mes shumicës dhe opozitës, por një bosht të vetëm parlamentar, anëtarët e të cilit janë partnerë në keqqeverisjen ku ka rënë republika. Nuk po flasim thjesht për një vend të prekur nga korrupsioni, por për një shtet ku klientelizmi është bërë vetë mënyra e funksionimit të institucioneve.
Cilët janë protestuesit që kërkojnë atë që ju e quani “rënia e regjimit”?
Në fillim ishin kryesisht shqiptarët që kanë mbetur brenda kufijve të vendit, pra të rinjtë dhe të moshuarit. Shqipëria është një vend që po zbrazet. Rreth 60 për qind e shqiptarëve jetojnë jashtë, të larguar nga një krizë e vazhdueshme ekonomike dhe sociale, e cila e bën jetën të pamundur për këdo që nuk është pjesë e sistemit. Në vend kanë mbetur kryesisht brezi më i ri dhe ai më i moshuar.
Pse situata është përshkallëzuar pikërisht tani?
Prej vitesh unë kam denoncuar shtypjen e ushtruar nga ai regjim. Madje i kam dërguar një memorandum Komisionit Parlamentar Antimafia në Itali, me shpresën se zëri ynë do të dëgjohej, por nuk mora asnjë përgjigje.
Fatkeqësisht, edhe në Itali ka nga ata që e shohin Shqipërinë kryesisht përmes qendrave të riatdhesimit të emigrantëve që janë ngritur atje. Shitja e ishullit të Sazanit përfaqëson një fazë të re të procesit të shpronësimit të vendit.
Mesazhi që përcillet është se qeveria nuk ka më nevojë për shqiptarët, se diaspora nuk do të kthehet dhe se edhe ata që jetojnë ende në Shqipëri, herët a vonë, do të largohen.
Protestuesit i kanë dhënë qeverisë një ultimatum. Besoni se Edi Rama do të japë dorëheqjen?
Nuk besoj se qeveria do të japë dorëheqjen, ose të pakën jo pa marrë garanci se veprimet e saj nuk do t’i nënshtrohen hetimit dhe shqyrtimit nga drejtësia, me të gjitha pasojat që mund të sjellë kjo.
Si Lidhje Demokratike Shqiptare, ne jemi të gatshëm të mbështesim një qeveri të një koalicioni të gjerë, ku të përfshihen edhe forcat aktuale parlamentare, me kusht që kryeministri të jetë një përfaqësues i diasporës shqiptare.
Nga ana tjetër, e përjashtojmë kategorikisht mundësinë e një qeverie teknike, pasi ajo do ta linte ekzekutivin në duart e një figure formale, të kontrolluar nga Edi Rama dhe kundërshtari i tij politik, Sali Berisha.
A do ta pranonte Evropa një ndryshim të tillë, duke qenë se qeveria Rama ka bashkëpunuar për projektin e qendrave të riatdhesimit?
Institucionet evropiane ndodhen përballë një paradoksi. Nga njëra anë, e konsiderojnë qeverinë Rama të korruptuar dhe problematike. Nga ana tjetër, kanë nevojë për bashkëpunimin e saj për realizimin e projekteve të tyre.
Por çështja shkon përtej Shqipërisë. Shqiptarët janë shumicë në Kosovë dhe përbëjnë pakicën më të madhe si në Mal të Zi, ashtu edhe në Maqedoninë e Veriut. Një ndryshim politik në Shqipëri do të kishte ndikim në të gjithë rajonin, duke sjellë një valë demokratizimi që do të sfidonte elitat aktuale politike.
Pikërisht kjo është edhe arsyeja pse shumë aktorë e shohin me shqetësim këtë mundësi. Megjithatë, unë mbetem optimist se Bashkimi Evropian mund ta mbështesë protestën tonë.
Ishulli i Sazanit është vetëm pjesa e parë e një enigme më të madhe, e cila, sipas meje, mund ta afrojë Shqipërinë më shumë me sferën e ndikimit të Shteteve të Bashkuara nën administratën Trump. Dhe askush në Bruksel nuk ka interes që të realizohet një skenar i tillë./Pamfleti nga “Il Resto del Carlino”
Lini një Përgjigje