TAGS-AT E JAVËS

Forum18 Prill 2025, 14:17

Yuval Noah Harari: Pse askush nuk duhet të çuditet nga bota e Trump që ka vetëm zero?!

Shkruar nga Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari: Pse askush nuk duhet të çuditet nga bota e Trump

Zgjidhja e Trump është e thjeshtë: mënyra për të shmangur konfliktet është që të dobëtit të bëjnë çfarëdo që u kërkojnë të fortët. Trump vetë është shumë i qartë për planet e tij perandorake. Ndërkohë që ndërton mure për të mbrojtur territorin dhe burimet e SHBA-së, ai hedh një sy grabitqar drejt territorit dhe burimeve të vendeve të tjera përfshirë aleatët e dikurshëm.

Gjëja më e habitshme në lidhje me politikat e Donald Trump është se njerëzit janë ende të befasuar prej tyre.

Titujt e lajmeve shprehin tronditje dhe mosbesim sa herë që Trump sulmon një tjetër shtyllë të rendit liberal global, për shembull kur mbështet pretendimet e Rusisë për territorin ukrainas, kur mendon për aneksimin me forcë të Grenlandës apo kur shkakton kaos financiar me njoftimet e tij për tarifa doganore. Megjithatë, politikat e tij janë aq të qëndrueshme dhe vizioni i tij për botën aq qartë i përcaktuar, sa që në këtë pikë vetëm vetë-mashtrimi i qëllimshëm mund të shpjegojë çdo surprizë.

Mbështetësit e rendit liberal e shohin botën si një rrjet bashkëpunimi me përfitime të ndërsjella. Ata besojnë se konflikti nuk është i pashmangshëm, sepse bashkëpunimi mund të sjellë përfitime për të gjitha palët. Kjo bindje ka rrënjë të thella filozofike. Liberalët argumentojnë se të gjithë njerëzit ndajnë disa përvoja dhe interesa të përbashkëta, që mund të formojnë bazën për vlera universale, institucione globale dhe ligje ndërkombëtare. Për shembull, të gjithë njerëzit e urrejnë sëmundjen dhe kanë një interes të përbashkët për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve ngjitëse. Prandaj, të gjitha vendet do të përfitonin nga ndarja e njohurive mjekësore, përpjekjet globale për çrrënjosjen e epidemive dhe krijimi i institucioneve si Organizata Botërore e Shëndetësisë, që koordinojnë këto përpjekje. Në mënyrë të ngjashme, kur liberalët shikojnë rrjedhën e ideve, mallrave dhe njerëzve midis vendeve, ata e kuptojnë atë si një mundësi për përfitim të ndërsjellë dhe jo si një garë të pashmangshme për dominim apo shfrytëzim.

Në kontrast, në vizionin trumpian, bota shihet si një lojë me shumën zero, ku çdo transaksion ka fitues dhe humbës. Lëvizja e ideve, mallrave dhe njerëzve është, për këtë arsye, thellësisht e dyshimtë. Në botën e Trump-it, marrëveshjet ndërkombëtare, organizatat dhe ligjet nuk mund të jenë gjë tjetër veçse komplote për të dobësuar disa vende dhe për të forcuar të tjera ose ndoshta komplote për të dobësuar të gjitha vendet dhe për të përfituar një elitë kozmopolite ogurzezë.

Cila është alternativa e preferuar e Trump-it? Nëse do të mund të riformësonte botën sipas dëshirës së tij, si do të dukej ajo?

Bota ideale e Trump është një mozaik fortesash, ku vendet ndahen nga mure të larta financiare, ushtarake, kulturore dhe fizike. Ajo heq dorë nga potenciali i bashkëpunimit me përfitime të ndërsjella, por Trump dhe populistët me mendësi të ngjashme argumentojnë se kjo botë do t’u ofrojë vendeve më shumë stabilitet dhe paqe.

Ka, sigurisht, një komponent kyç që mungon në këtë vizion. Mijëra vjet histori na mësojnë se çdo fortesë do të dëshironte më shumë siguri, mirëqenie dhe territor për vete  në kurriz të fqinjëve të saj. Në mungesë të vlerave universale, institucioneve globale dhe ligjeve ndërkombëtare, si do t’i zgjidhnin këto fortesa rivale mosmarrëveshjet e tyre?

Zgjidhja e Trump është e thjeshtë: mënyra për të shmangur konfliktet është që të dobëtit të bëjnë çfarëdo që u kërkojnë të fortët. Sipas kësaj logjike, konflikti ndodh vetëm kur të dobëtit refuzojnë të pranojnë realitetin. Lufta, pra, është gjithmonë faji i të dobëtëve.

Kur Trump fajësoi Ukrainën për pushtimin rus, shumë njerëz nuk mund ta kuptonin si mund të kishte një mendim kaq absurd. Disa supozuan se ai ishte mashtruar nga propaganda ruse. Por ka një shpjegim më të thjeshtë. Sipas botëkuptimit trumpian, drejtësia, morali dhe ligji ndërkombëtar janë të parëndësishëm; e vetmja gjë që ka rëndësi në marrëdhëniet ndërkombëtare është fuqia. Meqenëse Ukraina është më e dobët se Rusia, ajo duhet të ishte dorëzuar. Në këtë vizion, paqja do të thotë dorëzim, dhe meqë Ukraina refuzoi të dorëzohej, atëherë lufta është faji i saj.

E njëjta logjikë qëndron pas planit të Trump për të aneksuar Grenlandën. Sipas logjikës trumpiane, nëse Danimarka e dobët refuzon t’ia dorëzojë Grenlandën SHBA-së shumë më të fuqishme, dhe SHBA-ja pastaj pushton dhe merr Grenlandën me forcë, Danimarka do të mbante përgjegjësinë e vetme për çdo dhunë dhe gjakderdhje.

Ka tre probleme të qarta me idenë se fortesat rivale mund të shmangin konfliktin thjesht duke pranuar realitetin dhe duke bërë marrëveshje.

Së pari, kjo demaskon gënjeshtrën pas premtimit se në një botë fortesash të gjithë do të ndihen më pak të kërcënuar dhe çdo vend do të mund të përqendrohet paqësisht në zhvillimin e traditave dhe ekonomisë së vet. Në të vërtetë, fortesat më të dobëta do të përfundonin të përpira nga fqinjët më të fortë, të cilët do të shndërroheshin nga fortesa kombëtare në perandori të mëdha shumëkombëshe.

Trump vetë është shumë i qartë për planet e tij perandorake. Ndërkohë që ndërton mure për të mbrojtur territorin dhe burimet e SHBA-së, ai hedh një sy grabitqar drejt territorit dhe burimeve të vendeve të tjera përfshirë aleatët e dikurshëm. Danimarka është përsëri një shembull domethënës. Për dekada me radhë, ajo ka qenë një nga aleatët më të besueshëm të Amerikës. Pas sulmeve të 11 shtatorit, Danimarka i përmbushi me entuziazëm detyrimet e saj në kuadër të NATO-s. 44 ushtarë danezë vdiqën në Afganistan, një shkallë vdekshmërie për frymë më e lartë se ajo e vetë SHBA-së. Trump nuk e tha as një “faleminderit”. Në vend të kësaj, ai pret që Danimarka të dorëzohet para ambicieve të tij perandorake. Ai qartazi dëshiron vasalë, jo aleatë.

Së dyti, meqë asnjë fortesë nuk mund të përballojë të jetë e dobët, të gjitha do të jenë nën presion të madh për t’u forcuar ushtarakisht. Burimet do të largoheshin nga zhvillimi ekonomik dhe programet e mirëqenies dhe do të shkonin për mbrojtje. Gara për armatime që do të pasonte do të ulte mirëqenien e të gjithëve pa shtuar ndjesinë e sigurisë për askënd.

Së treti, vizioni trumpian kërkon që të dobëtit të dorëzohen para të fortëve, por nuk ofron një metodë të qartë për të përcaktuar forcën relative. Çfarë ndodh nëse vendet bëjnë llogaritje të gabuara, siç ka ndodhur shpesh në histori? Në vitin 1965, SHBA-ja ishte e bindur se ishte shumë më e fortë se Vietnami i Veriut, dhe se me mjaft presion mund ta detyronte qeverinë në Hanoi të pranonte një marrëveshje. Vietnamezët veriorë refuzuan të pranonin epërsinë amerikane, qëndruan përballë sfidave të mëdha dhe fituan luftën. Si mund ta kishte ditur SHBA që në fillim që në fakt kishte dorën më të dobët?

Në mënyrë të ngjashme, në vitin 1914, si Gjermania ashtu edhe Rusia ishin të bindura se do ta fitonin luftën përpara Krishtlindjeve. Ato llogaritën gabim. Lufta zgjati shumë më tepër se ç’pritej dhe mori kthesa të paparashikueshme. Deri në vitin 1917, Perandoria Cariste e mundur u përfshi nga revolucioni, por Gjermania nuk arriti fitoren për shkak të ndërhyrjes së papritur të SHBA-së. Pra, a duhet të kishte pranuar Gjermania një marrëveshje në 1914? Apo ndoshta ishte Cari rus ai që duhej të kishte pranuar realitetin dhe të ishte dorëzuar para kërkesave gjermane?

Në luftën tregtare aktuale mes Kinës dhe SHBA-së, kush duhet të bëjë gjënë “e mençur” dhe të dorëzohet paraprakisht? Ndoshta do të përgjigjeni se, në vend që ta shohim botën në terma kaq të ngushtë me shumën zero, është më mirë që të gjitha vendet të punojnë së bashku për të siguruar begatinë e përbashkët. Por nëse mendoni kështu, atëherë ju po e refuzoni vetë premisën bazë të vizionit trumpian.

Vizioni trumpian nuk është diçka e re. Ai ka qenë vizioni mbizotërues për mijëra vjet përpara ngritjes së rendit liberal botëror. Formula trumpiane është provuar dhe testuar kaq shumë herë më parë saqë ne e dimë se ku çon zakonisht, në një cikël të pafund të ndërtimit të perandorive dhe luftës. Më keq akoma, në shekullin XXI, fortesat rivale do të duhet të përballen jo vetëm me kërcënimin e vjetër të luftës, por edhe me sfidat e reja si ndryshimi i klimës dhe ngritja e inteligjencës artificiale superinteligjente. Pa bashkëpunim të fuqishëm ndërkombëtar, nuk ka asnjë mënyrë për t’u përballur me këto probleme globale. Meqë Trump nuk ka ndonjë zgjidhje të qëndrueshme për as ndryshimin klimatik, as për inteligjencën artificiale të pakontrolluar, strategjia e tij është thjesht mohimi i ekzistencës së tyre.

Shqetësimet për qëndrueshmërinë e rendit liberal botëror u shtuan pas zgjedhjes së Trump si president i SHBA-së në vitin 2016. Pas një dekade konfuzioni dhe pasigurie, tani kemi një pamje të qartë të çrregullimit të botës post-liberale. Vizioni liberal i botës si një rrjet bashkëpunimi po zëvendësohet nga vizioni i botës si një mozaik fortesash. Kjo po realizohet rreth nesh, muret po ngrihen dhe urat po ngrihen lart. Nëse kjo vazhdon të zbatohet, rezultatet afatshkurtra do të jenë luftëra tregtare, gara armatimesh dhe zgjerime perandorake. Rezultatet përfundimtare do të jenë luftë globale, kolaps ekologjik dhe inteligjencë artificiale jashtë kontrollit.

Mund të jemi të trishtuar dhe të zemëruar nga këto zhvillime dhe të bëjmë ç’të mundemi për t’i kundërshtuar, por nuk kemi më asnjë justifikim për t’u befasuar. Sa për ata që dëshirojnë të mbrojnë vizionin e Trump, ata duhet t’i përgjigjen një pyetjeje: Si mund t’i zgjidhin në mënyrë paqësore fortesat rivale mosmarrëveshjet e tyre ekonomike dhe territoriale nëse nuk ka vlera universale apo ligje ndërkombëtare që i detyrojnë?/ Përshtati nga Financial Times, Pamfleti

bota e donald trump yuval noah harari

Lini një Përgjigje