Në një botë ku fuqitë autoritare janë më të lidhura dhe gjithnjë e më të afta, aleancat nuk janë një detyrim, ato janë shumëzuesi më i madh i forcës së Uashingtonit. Boshti në zhvillim i autokratëve mund të ketë partneritete komoditeti, por SHBA-ja ka një rrjet të fortë aleancash shumë të institucionalizuara, të mbështetura nga miq në të gjithë botën.
Populli amerikan ka folur: Donald Trump do të kthehet në Shtëpinë e Bardhë. Rikthimi i tij ka çuar shumë njerëz në dëshpërim se ai mund të veprojë ndaj kërcënimeve të kaluara për të shkurtuar mbështetjen e SHBA-së, duke e lënë Evropën të adresojë sfidat e saj të sigurisë vetëm. Këto frikë nuk janë të pabaza – retorika e fushatës së Trump-it ka ngritur shqetësime legjitime për angazhimin e tij ndaj sigurisë evropiane. Por në fund mund të varet më shumë nga ne sesa nga vetë Trump nëse këto do të bëhen realitet.
Në kohën kur Trump mori detyrën në vitin 2017, shumë politikanë evropianë ishin gjithashtu të shqetësuar se çfarë do të thoshte zgjedhja e tij për të ardhmen e partneritetit transatlantik. Trump ndjeu se SHBA po merrte një marrëveshje të keqe. Ai besonte se aleatët nuk po tërhiqnin peshën e tyre dhe fillimisht e pa aleancën si një barrë dhe jo si një pasuri. Ndërkohë që ai pranoi përfundimisht avantazhet e pamohueshme të të pasurit aleatë, ai kishte një pikë: Evropa me të vërtetë kishte lejuar që forcat e saj të atrofizoheshin dhe disa vende ishin bërë të varura rrezikshëm nga gazi rus. Këto anashkalime më vonë do t'u kushtonin shtrenjtë evropianëve.
Gjatë kohës së tij në Shtëpinë e Bardhë, ne krijuam një marrëdhënie të mirë dhe të besueshme pune. Ndonjëherë kishim takime të trazuara në NATO, por i kishim bërë gjërat. Kur Trump u largua nga detyra, NATO ishte bërë më e fortë – dhe është edhe më e fortë sot. Siç ka treguar reagimi ynë kolektiv ndaj luftës së Rusisë kundër Ukrainës, NATO-ja e sotme nuk është as e vjetëruar dhe as e vdekur. Kjo është mirë - por nuk është mjaft e mirë.
Ndërsa evropianët janë bërë aleatë më të mirë, mjedisi i sigurisë është përkeqësuar në mënyrë dramatike. Rrjedhimisht, baza për atë që duhet të bëjë një aleat i mirë është zhvendosur më tej. Në vitin 2014, aleatët e NATO-s ranë dakord të synonin 2 për qind të PBB-së për shpenzimet e mbrojtjes deri në vitin 2024. Ky synim është arritur nga shumica. Por objektivi i vitit 2014 thjesht nuk është i mjaftueshëm në mjedisin e sigurisë 2024 – është një dysheme, jo një tavan. Liderët evropianë e dinë se duhet të bëjnë më shumë. Kthimi i Trump në Shtëpinë e Bardhë vetëm sa e përforcon këtë mesazh. Nëse Evropa përmbush pjesën e saj të marrëveshjes, kam besim se administrata e re amerikane do të përmbushë të tyren.
Skepticizmi i Trump për strategjinë tonë aktuale për të mbështetur Ukrainën mund të përmbajë gjithashtu një grimcë të së vërtetës. SHBA-ja dhe Evropa i kanë ofruar Ukrainës mbështetje ushtarake të konsiderueshme, por në fund të fundit të pamjaftueshme – të mjaftueshme për të mbijetuar, por jo aq sa për t'i dhënë fund luftës me kushte të favorshme. Putini ende duket se beson se mund t'i arrijë qëllimet e tij në fushën e betejës dhe thjesht të na presë, duke u mbështetur në supozimin se shoqëritë tona do të lëkunden. Dorëzimi ndaj agresorit do të ishte mënyra më e shpejtë për t'i dhënë fund luftës. Por kjo nuk do të thoshte as paqe dhe as nuk do të kursente kosto. Ky është paradoksi bazë: sa më shumë armë të dorëzojmë, aq më shumë ka gjasa që të arrijmë paqen. Sa më e besueshme të jetë mbështetja jonë afatgjatë, aq më shpejt mund të përfundojë lufta. Dhe sa më shumë të bëjmë tani, aq më pak do të duhet të shpenzojmë më vonë.
Një qasje e tillë mund të mos tingëllojë në përputhje me mendimin e Trump. Por në mandatin e tij të parë, Trump tashmë mbrojti një politikë fuqie. Nuk duhet të harrojmë se në fund të fundit ishte Trump ai që i pari vendosi të dorëzojë armë vdekjeprurëse në Ukrainë, duke përfshirë Javelins antitank që u provuan kaq vendimtare kur Rusia pushtoi. Nëse Trump dëshiron t'i japë fund kësaj lufte, siç ka premtuar, ai duhet t'i tregojë Putinit se agresioni i vazhdueshëm është i pakuptimtë. Putin e njeh dobësinë, por respekton forcën. Aleatët evropianë duhet të jenë të përgatitur të mbështesin një strategji të tillë, duke punuar me Trump për të arritur një zgjidhje të negociuar që është e pranueshme për Ukrainën dhe nuk shpërblen agresionin.
Dhe ndërsa Trump duhet të kuptojë se angazhimi i vazhdueshëm i SHBA ndaj Evropës për të penguar një luftë tjetër të kushtueshme është në interesin më të mirë të Amerikës, Evropa mund të bëjë më shumë për të mbështetur SHBA-në diku tjetër. Në përputhje me presidentët e mëparshëm, Trump ka argumentuar se SHBA duhet të përqëndrohet në sfidat në Indo-Paqësorin. Aleatët evropianë mund të provojnë vlerën e tyre duke e ndihmuar atë ta bëjë këtë, për shembull duke ofruar për të kompensuar aftësitë specifike që SHBA-ve mund t'i duhen atje.
Në një botë ku fuqitë autoritare janë më të lidhura dhe gjithnjë e më të afta, aleancat nuk janë një detyrim, ato janë shumëzuesi më i madh i forcës së Uashingtonit. Boshti në zhvillim i autokratëve mund të ketë partneritete komoditeti, por SHBA-ja ka një rrjet të fortë aleancash shumë të institucionalizuara, të mbështetura nga miq në të gjithë botën.
Për fat të mirë, shumica e amerikanëve e vlerësojnë këtë pasuri unike. Ndërsa ata aktualisht mund të mos pajtohen për shumë çështje themelore, bashkëpunimi transatlantik nuk është një prej tyre. Mbështetja dhe krenaria për aleancën më të fuqishme ushtarake që bota ka parë ndonjëherë, mbetet e fortë në të gjithë spektrin politik. Ne duhet të bëjmë pjesën tonë për të siguruar që kjo nuk do të ndryshojë. Për këtë ne duhet të investojmë më shumë në mbrojtje dhe të kemi më shumë përgjegjësi. Në këtë mënyrë ne mund t'i kujtojmë administratës së ardhshme se, jo një barrë, marrëdhënia transatlantike është një aset strategjik kyç në këtë epokë të konkurrencës së fuqive të mëdha.
Prandaj nuk duhet të dëshpërohemi por të veprojmë. Kthimi i Trump na sfidon të rritemi dhe të dëshmojmë se jemi partnerë të vërtetë dhe jo kalorës të lirë./ Përshtatur nga Finacial Times
*Stoltenberg shërbeu si Sekretar i Përgjithshëm i NATO-s nga viti 2014 deri në vitin 2024. Ai do të bëhet kreu i ri i Konferencës së Sigurisë së Mynihut në shkurt 2025
Lini një Përgjigje