Kina është thjesht një histori e madhe suksesi. Kjo është arsyeja pse ajo shihet nga Shtetet e Bashkuara si një armik. SHBA po i reziston realitetit. Europa nuk duhet ta bëjë këtë.
Thuhet se Kina është ekonomia e dytë më të madhe në botë dhe ka akumuluar kapital të madh fizik dhe njerëzor. E matur me kursin e këmbimit të tregut ,PBB e SHBA është ende rreth 40% më e madhe se ajo e Kinës.
Por kur matet me kursin e paritetit te fuqisë blerëse (PPP) ekonomia e Kinës e kapërcen atë të SHBA-së në 2016 dhe tani është rreth 20% më e madhe. Pra Kina ka fuqi blerëse globale më të madhe se SHBA.

Kjo peshë më të madhe ekonomike globale mbeshtetet edhe ne madhësinë relative të sektorëve të prodhimit. Kina aktualisht përbën rreth 28% të prodhimit global krahasuar me 17% për SHBA. Sektori i prodhimit të Kinës është globalisht dominues. Kina eshte në qendër të - prodhimit global dhe ka krijuar marrëdhënie plotësuese me ekonomitë e përparuara. Kështu, që është e pamundur që Kina në ndonje mënyrë të dal jashtë zinxhirëve të furnizimit global .
Tashme Kina ka kaluar pragun vendimtar për sa i përket fuqisë teknologjike, e matur nga vlera e stokut të akumulimit të kapitalit fizik dhe njerëzor. Tani nuk shtrohet me pyetja është nëse, Kina do ta arrijë nivelin teknologjik SHBA-së, çështja është vetem kur.

Kina ka krijuar tashmë 1.4 milionë stacione bazë 5G – më shumë se 60% e totalit në botë – me mbi 650,000 të ndërtuara vetëm vitin e kaluar.
Kina është thjesht një histori e madhe suksesi. Kjo është arsyeja pse ajo shihet nga Shtetet e Bashkuara si një armik. SHBA po i reziston realitetit. Europa nuk duhet ta bëjë këtë.
Lini një Përgjigje