Meloni dëshiron të krijojë Guantanamon e saj personale me një marrëveshje që është e pamundur të zbatohet...
Lajmet nga të gjithë kanalet ndërkombëtare njoftojnë se Gjykata e Lartë britanike ka rrëzuar vendimin e qeverisë së Madhërisë së Tij, e cila parashikonte deportimin e emigrantëve në Ruandë. Mungesa e garancive për destinacionin dhe trajtimin përfundimtar, e shtyu organin e drejtësisë britanike të bllokonte ligjin e djalit miliarder të emigrantëve, Sunak.
Në këtë anë të Kanalit, Italia ka nisur të menaxhojë çështjen e emigrantëve me shpërndarjen e detyruar të tyre në Shqipëri; jo tamam një atdhe i ligjit dhe sigurisht jo një shtet që qëndron mbi ligjshmërinë, duke pasur parasysh ndikimin e dëmshëm të narkotikëve dhe kontrabandistëve në sistemin e vendit. Për më tepër, një pjesë e madhe e shqiptarëve besojnë se ky operacion është i dëmshëm si për turizmin - falë të cilit Shqipëria po përpiqet të shndërrohet në një magnet për rrjedhat e Mesdheut dhe Adriatikut në veçanti - dhe për precedentët historikë të ndikimit të rëndë të Italisë në sistemin e saj politik.
Meloni, me synimin e qartë për të larguar vëmendjen e popullatës dhe medias nga gabimet e saj të përsëritura në politikë dhe në jetën private, po përpiqet të fshehë manovrën financiare që prek të gjitha kategoritë më të dobëta në favor të më të pasurve. Dhe me qëllimin e fshehur keq për të ribashkuar ideologjikisht mbështetësit e saj dhe për të vjedhur votat nga Lega dhe Forza Italia, propozoi një lloj fluksi detar emigrantësh midis Romës dhe Tiranës.
Po flasim për 3000 njerëz në muaj, mesatarisht njëqind në ditë. Një trafik i pamundur për t'u kryer për shkak të papajtueshmërisë së procedurave të përcaktuara nga ligjet italiane dhe ndërkombëtare, jashtëzakonisht i kushtueshëm për sa i përket zbatimit të mundshëm praktik dhe pafundësisht problematik nga pikëpamja organizative, që kërkon të paktën 18,000 oficerë policie për tre mijë emigrantët që të monitorohen dhe të riatdhesohen.
Meloni dëshiron të krijojë Guantanamon e saj personale me një marrëveshje që është e pamundur të zbatohet, e cila gjithashtu sjell dënime të menjëhershme për shkelje të Ligjit të Kompaktit Global për Migrim të Sigurt e të Rregullt. Një kuadër i cili synon të mbulojë të gjitha dimensionet e migracionit ndërkombëtar dhe që bazohet në disa shtylla si mbrojtja ndërkombëtare e së drejtës për lëvizshmëri dhe e drejta për azil.
Çfarë do të sjellë kjo marrëveshje e vogël? Për Melonin do të sjellë qendra riatdhesimi, ndërsa për Edi Ramën, “në qendra do të ketë vetëm azilkërkues”. Shkurtimisht, kjo rrëmujë lind në format klasike të gjithçkaje që bën Meloni: duke kundërshtuar veten midis paragrafëve të ndryshëm, duke mohuar atë që u tha më parë, duke spekuluar në anën indiferente të sensit të shëndoshë për të marrë ndonjë përfitim politik. Me pak fjalë, shaka politike në kurriz të më të dobëtëve, si zakonisht.
Megjithatë, çmimi që duhet paguar është politik, përveç kostove të menaxhimit të këtij operacioni dhe ka të bëjë me mbështetjen e Romës për hyrjen e Shqipërisë në Bashkimin Evropian. Hyrje tashmë e planifikuar në një farë mënyre për vitin 2026, kur sipas Brukselit duhet të materializohet zgjerimi i mëtejshëm lindor i BE-së, me Ukrainën dhe Moldavinë në listën e pritjes. Megjithatë, Italia do të angazhohet të mbështesë një lloj korridori preferencial për Tiranën, si një kompensim politik për marrjen përsipër të operacionit të deportimit të emigrantëve, i dobishëm për qeverinë për t'u paraqitur para votuesve duke thënë se ka mposhtur imigracionin e paligjshëm.
Kontrabandistët, të cilët Meloni ishte betuar t'i ndiqte në të gjithë globin, do të jenë të sigurt. Shqipëria, në fund të fundit, premton rrugë të reja drejt Evropës, që do t'i shtohen atyre që kalojnë vertikalisht përmes Italisë nga Jugu në Veri. Prandaj, është e vështirë të mendohet për një operacion më të pamundur se ky, i konceptuar me një përzierje propagande të vogël në kurriz të urrejtjes më të varfër dhe racore, prejardhje e kësaj të drejte italiane të paprezantueshme dhe të poshtër si pak në botë.
Aspekti gazmor i këtij mashtrimi ksenofobik është se gjeneza e saj shkon prapa në bisedën mes Melonit dhe kryeministrit britanik Sunak, (një tjetër fashist i maskuar si konservator) i cili vetëm pak muaj më parë vendosi që Ruanda mund të "strehojë" emigrantë të tepërt për Madhërinë e Tij. Fakti që deri më sot as edhe një nuk është deportuar vjen si pasojë e pritjes së vendimit të Gjykatës Kushtetuese, por në fund ishte Gjykata e Lartë që e refuzoi. Pastaj ka një aspekt grotesk, si në të gjitha nismat e Melonit, domethënë që Britania e Madhe dëshiron të dërgojë emigrantë shqiptarë në Ruanda, ndërsa Ducetta dëshiron të dërgojë afrikanë në Shqipëri. /Përshtati “Pamfleti” nga “Altrenotizie”
Lini një Përgjigje