Një Krisht si Kapiten Amerika është më i mirë...
Ndërtesat e metropolit shemben. Përbindëshat dhe dragonjtë me shtatë koka bëjnë sikur nuk janë më. Njerëzit ikin të tmerruar. Skuadrone engjëjsh shfaqen në qiell. Pastaj, në një shkreptimë verbuese, një kalorës i bardhë zbret nga retë me një shpatë të nxjerrë. Skena nga një film fantastik apo një lojë video si Dungeons and Dragons? Jo: është një video e frymëzuar nga Libri i Zbulesës (ose Apokalipsit) të Gjonit (ndoshta Ungjilltarit), e krijuar dy mijë vjet më vonë me inteligjencë artificiale. Prodhuar nga platforma e Biblës (AI) e Pray.com, një kompani tregtare me 25 milionë përdorues që e quan veten "lider botëror në aplikacionet për besim dhe lutje".
Tani që ditët e dëshpërimit për vrasjen e Charlie Kirk dhe konfliktin kanë kaluar, MAGA-t që akuzojnë të majtën për nxitje të urrejtjes, nga ana tjetër të akuzuara për shfrytëzim politik të vdekjes së udhëheqësit të Pikës së Kthimit, lind pyetja nëse vrasja (një martirizim për të djathtën) do të ketë ndikim në fetarinë amerikane.
Nëse apeli i gruas së Kirkut, Erikas, për paqe dhe falje do të ketë sukses, apo nëse konflikti do të mbizotërojë, me nacionalistët e krishterë të galvanizuar në ofensivë. Disa, madje edhe midis konservatorëve, paralajmërojnë se përzierja e Zotit dhe politikës është e rrezikshme, veçanërisht në kohë polarizimi ekstrem, por të tjerë kujtojnë se Amerika u ndërtua nga Etërit Themelues mbi vlerat dhe lirinë e krishterë.
Megjithatë, për ta, institucionet fetare ishin shtylla të një rendi të përbashkët etik, thelbësor për mbijetesën e demokracisë. Sot, pra, në vend që të pyesim veten se sa vota do të ndryshojë vrasja e Kirkut, duhet të kuptojmë nëse dhe si ka ndryshuar fetaria e amerikanëve, duke pasur parasysh se vitet e fundit, 40 milionë kanë ndaluar së shkuari në kishë, ndërsa shumë, veçanërisht të rinjtë, duke braktisur doktrinat dhe ritualet e komunitetit, e kërkojnë Zotin në dyqanin e aplikacioneve, ndoshta duke u rrëfyer me chatbot-e të ofruara nga bota e teknologjisë së besimit: një biznes i ri me aplikacione shumë të suksesshme si BibleChat (30 milionë shkarkime) ose Catholic Hollow.
Metodat e komunikimit po ndryshojnë: ndikuesit bëhen ungjillëzues, ndërsa për t'i bërë shenjtorët dhe apostujt tërheqës, ata duhet të transformohen në superhero. E pashmangshme? Ndoshta. Përveç se, nëse duhet të prodhosh video të krishtera po aq tërheqëse sa trailerat e filmave, kthimi i faqes tjetër nga Jezusi nuk funksionon: një Krisht si Kapiten Amerika është më i mirë./Përshtati "Pamfleti" nga "Corriere Della Sera"
Traplleqe Italianesh