Pavarësisht peshës ekonomike të vendeve europiane, krahasimi me Rusinë nxjerr në pah diferenca të thella në fuqi dhe gatishmëri ushtarake
Duke parë madhësinë relative të ekonomive të tyre, mund të arrihet në përfundimin se Rusia do të duhej të dridhej përballë fuqisë ushtarake të anëtarëve europianë të NATO-s. Rusia, ekonomia e nëntë më e madhe në botë, përballet me të tretën, të gjashtën, të shtatën dhe të tetën, përkatësisht Gjermaninë, Britaninë, Francën dhe Italinë.
Megjithatë, në realitet, nga pikëpamja ushtarake, situata paraqitet e kundërt. Rusia ka ushtrinë e dytë më të fuqishme në botë, ndërsa Franca renditet e gjashta, Mbretëria e Bashkuar e teta, Italia e dhjeta dhe Gjermania e dymbëdhjeta. Për ta konkretizuar me disa shifra: Rusia ka 1.32 milionë personel aktiv, 560 avionë luftarakë dhe 3,941 tanke të gatshme për dislokim. Për Britaninë, shifrat përkatëse janë 141,000 trupa, 67 avionë luftarakë dhe 187 tanke; për Francën 264,000, 178 dhe 342; ndërsa për Italinë 165,000, 62 dhe 142.
Sa i përket Kanadasë, ajo renditet në vendin e 28-të, pavarësisht se është pjesë e G7 dhe ka ekonominë e dhjetë më të madhe në botë. Ajo disponon 63,000 trupa, 50 avionë luftarakë dhe 56 tanke, për të mbrojtur një territor më të madh se ai i Shteteve të Bashkuara. Nga një këndvështrim ushtarak, nuk është e vështirë të kuptohet pse Donald Trump po shqyrton idenë e përfshirjes së Kanadasë në SHBA. Në fund të fundit, kufiri i saj i gjerë arktik është praktikisht një zonë e çmilitarizuar.
Numërimi i thjeshtë i personelit dhe pajisjeve nuk ofron një krahasim të saktë mes NATO-s dhe Rusisë. Po aq e rëndësishme është edhe shpejtësia me të cilën këto forca mund të dislokohen.
Gjermania është një shembull domethënës. Gjërat janë përmirësuar disi që nga viti 2014, kur forcat gjermane, nën kontrollin përfundimtar të ministres së atëhershme të Mbrojtjes, Ursula von der Leyen, u detyruan të përdornin fshesa në vend të armëve gjatë një stërvitjeje të Njësisë së Reagimit të Shpejtë të NATO-s, për shkak të mungesës së armëve. Vendi tani pretendon se ka një ushtri prej 60,000 ushtarësh.
Megjithatë, sipas Military Review, revista zyrtare e Ushtrisë Amerikane, jo më shumë se 10,000 janë të dislokueshëm dhe vetëm 4,000 prej tyre mund të angazhohen në një dislokim të qëndrueshëm. Vetëm 1,000 janë në gjendje gatishmërie për t’u përfshirë në Forcën e Përbashkët të NATO-s me Gatishmëri Shumë të Lartë.
Franca duket se është në një pozitë më të mirë, siç u demonstrua kur 10,000 ushtarë u dislokuan në rrugët e saj pas sulmit terrorist në Bataclan në Paris në vitin 2015. Por kjo është shumë ndryshe nga dislokimi i trupave në një operacion luftarak. Sipas vlerësimeve të Military Review, Franca mund të dislokojë dy batalione brenda një jave (rreth 2,000 ushtarë gjithsej) dhe një brigadë të rëndë (8,000 trupa) brenda një muaji.
Një problem i madh për NATO-n është se anëtarët e saj kanë angazhuar pjesë të konsiderueshme të forcave dhe pajisjeve në operacione paqeruajtëse në mbarë botën. Në rast të një emergjence kombëtare, si do t’i rikthente Franca 2,000 ushtarë dhe sasi të mëdha pajisjesh ushtarake nga Afrika dhe zona të tjera ku janë aktualisht të dislokuara? Fatkeqësisht, Britania është i vetmi anëtar europian i NATO-s që zotëron një flotë avionësh transporti me kapacitet super të rëndë.
Që nga viti 2022, NATO ka funksionuar sipas një modeli të ri forcash, i cili e ndan personelin në tre nivele: ata që mund të dislokohen brenda dhjetë ditësh; ata që mund të vihen në shërbim brenda 10 deri në 30 ditësh; dhe ata që mund të dislokohen brenda 30 deri në 180 ditësh.
Objektivi është të ketë të paktën 100,000 trupa në nivelin e parë, 200,000 në nivelin e dytë dhe të paktën 500,000 në nivelin e tretë. Ky është një përmirësim i madh krahasuar me Forcën e Reagimit të NATO-s që e parapriu, e përbërë nga 40,000 ushtarë, por përbën vetëm fillimin e asaj që do të nevojitej për të zmbrapsur një pushtim rus të një shteti anëtar të NATO-s.
Para pushtimit të Ukrainës në vitin 2022, ushtria ruse mendohet se kishte grumbulluar 100,000 trupa në kufirin ukrainas. Që atëherë, sipas Qendrës për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare, Rusia ka pësuar 325,000 të vrarë dhe ka humbur gjithsej 1.2 milionë ushtarë nga vdekjet ose plagosjet. Megjithatë, ajo vazhdon të furnizojë vijën e frontit me trupa.
Ushtria ruse funksionon në mënyrë të tillë që, nëse numrat janë mjaftueshëm të lartë, mbrojtja individuale e ushtarëve bëhet më pak prioritare.
Ky është një koncept shumë i huaj për vendet e Europës Perëndimore, por ato duhet të gjejnë një përgjigje ndaj kësaj sfide. /Përshtatur nga The Spectator/
Mos flisni budallalliqe. Keto krahasime jane si muhabete kalamajsh per loja luftash
Rusia ka katër vjet që lufton një shtet të dobët ushtarakisht, dhe ka mundur të pushtojë vetëm 13% të territorit. Pas katër vitesh, Rusia ka mbi 400 mijë ushtarë të vrarë, dhe rreth 700 mijë të plagosur ose të gjymtuar. Ndërkohë Ukraina tani ka një nga forcat ushtarake më efikase në botë. Çdo përfolje se Europa është e papërgatirur është në një formë propagandë pro-ruse. Rusa nuk mund të marrë Donetskun, lëre më të kërcënojë Europën. Si i thonë korçarët, pordhë me rigon.
Vetem Finlanda ka ne gadishmeri nje trupe prej mese 1.4milion ushtare e oficere bashke. Kujdes kur shkruani, mos zhgaravitni duke hymnizuar ruset. Armet moderne jan te atilla qe s’do ti lene mundesi armiqve te njerzimit t’marrin epersin, pervecse rraketat qe do tentojne te godasin NATO-n , do t’i asgjesojne n’dalje, pra ne token ruse, apo kineze e Koreano veriore. E kete tashme ata e kane te qarte, prandaj dhe heshtin.