TAGS-AT E JAVËS

Forum21 Prill 2026, 14:16

Ndryshim kursi apo vazhdimësi/ Çfarë i pret hungarezët në Serbi pas humbjes së Orban-it?

Shkruar nga Aleksandar Ivkoviç
Ndryshim kursi apo vazhdimësi/ Çfarë i pret hungarezët
Orban dhe Vuçiç

Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës (VMSZ) ka qenë partia dominuese brenda këtij komuniteti për vite me radhë. Disa shpresojnë se kjo mund të ndryshojë tani...

Një nga shumë pyetjet e ngritura nga fitorja dërrmuese zgjedhore e partisë opozitare Tisza më 12 prill, e cila i dha fund sundimit 16-vjeçar të Fidesz të Viktor Orbán, ka të bëjë me ndikimin e ndryshimit të qeverisë në Budapest në komunitetet hungareze në vendet fqinje, përfshirë ato që jetojnë në provincën serbe të Vojvodinës.

Ndërsa mbështetja e Hungarisë për këto komunitete pritet të vazhdojë, rishpërndarja dhe riorganizimi i saj i mundshëm kanë krijuar pritje se dinamikat politike brenda këtyre komuniteteve mund të ndryshojnë.

Do të bashkëpunoj me Aleancën e Hungarezëve të Vojvodinës, pavarësisht faktit se ata e mbështetën plotësisht fushatën e Viktor Orbán, në kundërshtim me qëndrimin e shumë hungarezëve nga Vojvodina… Ata do të vazhdojnë të marrin të njëjtën mbështetje si më parë, por paratë që marrin nuk do të përvetësohen më kryesisht nga njerëz të afërt me Viktor Orbán, por në fakt do t’u arrijnë hungarezëve”, tha kryeministri i zgjedhur i Hungarisë, Péter Magyar, gjatë konferencës së tij për shtyp më 13 prill.

Për vite me radhë, Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës (VMSZ) ka qenë partia dominuese brenda komunitetit hungarez të Vojvodinës, i cili numëron rreth 180,000 qytetarë. Ajo ka shërbyer si e vetmja parti hungareze e përfaqësuar në parlamentet kombëtare dhe provinciale, si dhe në pothuajse të gjitha asambletë lokale.

Niveli i dominimit që gëzon VMSZ midis hungarezëve është në kontrast me mjediset politike më konkurruese midis disa pakicave të tjera kombëtare në Serbi, duke përfshirë komunitetet boshnjake dhe shqiptare. Sipas analistëve, ky konsolidim i pushtetit është arritur kryesisht falë mbështetjes së qeverisë së Orbán-it.

Një nga shembujt më të cituar është financimi i Fondacionit Prosperitati, qëllimi i të cilit është forcimi i pozicionit ekonomik të hungarezëve në Serbi. VMSZ është akuzuar për përdorimin e fondacionit për të ndërtuar një rrjet klientelist. Një shembull tjetër ka qenë mbështetja financiare e ofruar nga Fondacioni shtetëror hungarez Bethlen Gábor për mediat në gjuhën hungareze në Serbi, të afërta me VMSZ.

Në këmbim të mbështetjes së Budapestit, Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës ka vepruar si një makinë e besueshme për shpërndarjen e dhjetëra mijëra votave postare për Fidesz në zgjedhjet hungareze. Natën e 12 prillit, kreu i VMSZ, Bálint Pásztor, postoi në faqen e tij në Facebook se më shumë se 60,000 hungarezë nga Vojvodina kishin votuar për Fidesz në zgjedhjet parlamentare.

Megjithatë, kjo nuk mjaftoi për të parandaluar një humbje bindëse të partisë në pushtet hungareze. Pamjet video të publikuara nga mediat serbe, që tregonin Pásztor dhe nënkryetaren e VMSZ Elvira Kovács duke dalë nga selia e Fidesz natën e zgjedhjeve me një humor të zymtë, tërhoqën vëmendje të konsiderueshme.

Spekulimet se qeveria e ardhshme e Péter Magyar mund të riformësojë politikën e saj ndaj hungarezëve jashtë vendit kanë ngjallur shpresë jo vetëm midis hungarezëve me mendje opozitare në Serbi, por edhe midis kundërshtarëve të Partisë Progresive Serbe (SNS) në pushtet në përgjithësi. Me gjashtë deputetët e saj, VMSZ mbështet qeverinë aktuale të udhëhequr nga SNS në nivel kombëtar, dhe mbështetja e saj mund të bëhet edhe më e rëndësishme pas zgjedhjeve të ardhshme parlamentare, në të cilat SNS pritet të përballet me sfidën e saj më të fortë deri më tani.

Disa komentatorë të opozitës nxituan të spekulonin se VMSZ mund të dilte menjëherë nga koalicionet me SNS në komunat e Vojvodinës, gjë që do të çonte në ndryshime në qeveritë lokale në disa prej tyre.

Megjithatë, më 15 prill, Bálint Pásztor konfirmoi se VMSZ do të mbetej në koalicion me SNS. Ai falënderoi Viktor Orbán për 16 vjet bashkëpunim, por deklaroi gjithashtu se partia e tij do të kërkonte të bashkëpunonte me qeverinë e re të Hungarisë.

Sot fola në telefon me Péter Magyar dhe do të fillojmë konsultime personale në Budapest, në interes të komunitetit hungarez në Vojvodinë, edhe para se ai të marrë detyrën si Kryeministër”, shkroi Pásztor.

Megjithatë, grupet opozitare brenda komunitetit hungarez po e ngrenë zërin. Më 18 prill, u formua një organizatë e re, Vojvodina Hungarian Relaunch, që bashkoi disa grupe ekzistuese, përfshirë të ashtuquajturit “Ishujt Tisza” në Serbi. Ata publikuan një manifest me nëntë pika që shprehnin qëllimin e tyre për të marrë pjesë në “ndryshimin e sistemit” të promovuar nga Tisza.

Ne presim që udhëheqja e VMSZ të pranojë përgjegjësinë për manipulimin e votuesve hungarezë në Vojvodinë, mashtrimin e tyre dhe shërbimin ndaj politikës autoritare të dy dekadave të fundit si nga ana hungareze ashtu edhe nga ajo serbe duke dhënë dorëheqjen”, thuhet në njërën nga pikat.

Organizata e re bëri thirrje gjithashtu për pavarësi të plotë të medias hungareze, depolitizim të rrjeteve kulturore, arsimore dhe akademike, si dhe llogaridhënie për Fondacionin Prosperitati.

Javët dhe muajt në vijim me sa duket do të jenë vendimtarë për përcaktimin e marrëdhënieve të ardhshme midis qeverisë maqedonase dhe komuniteteve hungareze jashtë vendit. Zsuzsanna Végh , oficere programi në Fondin Gjerman Marshall të Shteteve të Bashkuara, thotë për Balkans Perëndimor Europian se Maqedonasi u zotua të mbështesë komunitetet hungareze në vendet fqinje, por se ai gjithashtu dëshiron të heqë dorë nga çdo praktikë e mundshme korruptive në marrëdhënie të tilla.

Treguesit e hershëm sugjerojnë se ai dhe i emëruari i tij për ministër të jashtëm do të donin t’i depolitizonin këto marrëdhënie, duke përfshirë ato me vendet fqinje dhe të ktheheshin përkatësisht te mbështetja e të drejtave të pakicave dhe bashkëpunimi pragmatik, në vend që ta instrumentalizonin çështjen e pakicave”, thotë Végh. Ajo shton se kjo është më e rëndësishme në lidhje me Ukrainën.

Csaba Pressburger, një gazetar nga Vojvodina, thekson se ndryshimet midis Tiszës dhe Fidesz-it në lidhje me mbështetjen për hungarezët që jetojnë jashtë vendit nuk janë veçanërisht të theksuara.

Nuk ka asnjë çështje për t’u hequr hungarezëve që jetojnë jashtë kufijve shtetësinë që morën gjatë kohës së Viktor Orbán, as të drejtën e votës që vjen me të. Një qasje e ngjashme vlen edhe për politikën e mbështetjes: megjithatë, njoftohet se ndihma financiare në të ardhmen do të ofrohet përmes një sistemi transparent dhe nuk do të shpërndahet bazuar në kritere politike”, thotë Pressburger.

Ndërsa kujton se Bálint Pásztor e quajti Péter Magyar një "sharlatan" në prag të zgjedhjeve, ai beson se, për momentin, bashkëpunimi midis Tisza dhe VMSZ është i pashmangshëm.

“Por është pothuajse e sigurt se qeveria e re hungareze nuk do t’ia lërë asaj partie kontrollin e plotë mbi shpërndarjen e fondeve që vijnë nga Hungaria. Dhe qëndrimi i Aleancës së Hungarezëve të Vojvodinës do të varet kryesisht nga lloji i marrëdhënies që hungarezët menaxhojnë dhe duan të ndërtojnë me regjimin e Aleksandar Vuçiçit, pjesë integrale e të cilit është partia e Pásztorit”, përfundon Pressburger.

Presidenti Vuçiç, një aleat i hershëm i Orbánit, dhe kryeministri i ardhshëm, Magyar, me sa duket patën një fillim të keq, duke shkëmbyer vërejtje jo shumë miqësore një ditë pas zgjedhjeve. Një nga pengesat fillestare midis dy udhëheqësve do të jetë hetimi i rastit të një eksplozivi të gjetur pranë tubacionit serbo-hungarez një javë para zgjedhjeve, të cilin shumë e përshkruan si një operacion politik me “flamur të rremë”.

Megjithatë, disa komentues në ditët pas zgjedhjeve kanë shprehur besim në pragmatizmin e të dyja palëve, duke sugjeruar se bashkëpunimi në nivel qeveritar është ende i mundshëm. /Përshtatur nga EWB/

serbi hungaria pakicat

Lini një Përgjigje