TAGS-AT E JAVËS

Forum 7 Nëntor 2024, 08:04

Fitorja spektakolare e Trump, gabimi kryesor që fundosi Harris dhe demokratët në SHBA

Shkruar nga Federico Rampini
Fitorja spektakolare e Trump, gabimi kryesor që fundosi Harris dhe
Kamala Harris i ka telefonuar Donald Trump për ta uruar për fitoren e tij historike

Trump rrezikon të mbivlerësojë fitoren e tij, por ai mund t'i jetë mirënjohës Partisë Demokratike, e cila bëri gjithçka për ta ndihmuar atë të rifitojë nominimin dhe të vendosë kundër tij një kandidate si Kamala Harris. 

Tani mund të jemi këtu duke diskutuar me qetësi axhendën e një presidence republikane në duart e Nikki Haley, ose Ron DeSantis, dy liderë të së djathtës që sigurisht janë më qetësues nga një këndvështrim etik dhe karakter. 

Donald Trump i detyrohet një mirënjohje të jashtëzakonshme Partisë Demokratike: në mënyrë cinike, me një përllogaritje makiaveliste që ata besonin se ishin brilante, të njohurit e partisë (Joe Biden në krye) bënë gjithçka për të ndihmuar Trumpin të rifitonte edhe një herë nominimin e Partisë së Vjetër të Madhe. Të bindur se ai ishte armiku më i brishtë, kandidati më i dobët, të cilin ata do ta mundnin lehtësisht, ata lëshuan mbi të - për shembull - një mori hetimesh gjyqësore që shpesh ishin të ndërlikuara dhe jokonsistente. 

Ata e demonizuan atë duke e quajtur fashist, duke fyer në mënyrë implicite (ose në mënyrë eksplicite) gjysmën e Amerikës që e mbështeti.

Në një fazë pakënaqësie të përgjithshme për gjendjen e kombit, fitorja elektorale e opozitës ishte e parashikueshme: është era që fryn në nivel global, ata që qeverisin kanë humbur votat në Angli, Francë, Indi. Por nuk ishte e ditur që Trump do të drejtonte sërish opozitën, sot në vend të tij mund të ishte presidentja e parë femër e Shteteve të Bashkuara, republikanja Haley, nëse demokratët nuk do të kishin bërë gjithçka për të ringjallur Donaldin e vjetër.

Këtyre gabimeve tashmë të mëdha iu shtuan edhe ato të nominimit oligarkik të Kamala Harris. Një kandidate e tmerrshme që doli keq në zgjedhjet paraprake të 2020-ës, Harris nuk kishte kurrë një investim nga baza e partisë së saj, ajo kurrë nuk kaloi një proces përzgjedhjeje demokratike, kurrë nuk iu desh të krahasonte idetë dhe programin e saj me rivalët e brendshëm.

Ajo u shpërblye, në një logjikë mafioze, për pjesëmarrjen në komplotin e heshtjes për shëndetin e Biden. Ajo u katapultua në fushatën elektorale nga Shtëpia e Bardhë dhe fisnikët e partisë së saj (disa prej të cilëve hezituan deri në fund, miratimi i vonuar të Barack Obamës për shembull). Ai duhej të pranonte në mënyrë efektive – pa e thënë kurrë – se Trump kishte të drejtë në pikët kualifikuese.

Versioni Harris 2020 ishte për kufijtë e hapur për këdo që donte të hynte në Amerikë; Versioni i Harris 2024 ra dakord me Trump për nevojën për të kontrolluar flukset migratore me ashpërsi të paepur. Po kështu tarifat kundër Kinës, politika energjetike, rendi publik dhe lufta kundër krimit.

Një seri fytyrash spektakolare , të hedhura nga lart, pa i pranuar asnjëherë hapur, pa dënuar kurrë gabimet e bëra në të kaluarën: me shpresën për të rrëmbyer votat e moderuara pa humbur konsensusin e të majtës ekstreme dhe të elitës radikale që komandon media, në akademi, në Hollywood. 

Më në fund, kur pak ditë para vijës së finishit, klani Harris ndjeu se fitorja po ikte, u ndez shantazhi: ose votoni për mua ose jeni nazi-fashistë . Madje edhe Obama e vuri mendjen e tij, duke kritikuar meshkujt me ngjyrë : nëse nuk voton për të do të thotë se je seksist, patriarkal.

Si rezultat, në një shtet kyç jugor si Xheorxhia, Trump dyfishoi vlerësimet e tij të miratimit midis meshkujve me ngjyrë. Të njëjtët burra afrikano-amerikanë që në shumë rrethana kishin zgjedhur gra kryetare bashkie në qytetet e tyre, gra guvernatore në shtetet e tyre, u rebeluan kundër diktatit të padurueshëm, "ose votoni siç them unë ose jeni moralisht i poshtër".

Në listën e gabimeve të bëra mund të shtojmë disa për t'i shmangur ditën e mëpasme. Së pari, le të mos fillojmë të teorizojmë se demokracia amerikane është e sëmurë .

Nuk mund të jetë e shëndetshme vetëm me kusht që populli ynë të fitojë. Së dyti, le të mos strehohemi në teorinë e konspiracionit të denoncuar kaq shpesh kur praktikohet nga e djathta. Jo, nuk është faji i Elon Musk që mbështeti Trump ose Jeff Bezos që i mohoi Harris miratimin e gazetës së tij ( Washington Post ).

Vetë Musk dhe Bezos kishin mbështetur demokratët deri në ciklin e kaluar zgjedhor, pa u skandalizuar askush. As nuk ishte skandaloze që shumica e miliarderëve të tjerë (Bill Gates, Mark Zuckerberg, Michael Bloomberg, George Soros) vazhduan të mbështesin Partinë Demokratike. 

Harris mori dhe shpenzoi dukshëm më shumë para se Trump në këtë fushatë. Më në fund, duhet shpresuar që "lufta partizane", "mobilizimi antifashist" që e bëri të majtën të glorifikohej pa fituar asnjë votë më shumë, të mos fillojë më në redaksitë e gazetave dhe TV.

Fyerja dhe ofendimi është një ves në të cilin Trump shkëlqen, por fatkeqësisht ai nuk e ka monopolin mbi të. Shumë elita progresive kanë nxjerrë përbuzje klasiste ndaj votuesve të krahut të djathtë, duke i ndihmuar ata t'i shtyjnë në krahët e presidentit të 47-të .
Natyrisht që edhe ai rrezikon të bëjë gabime.

Përpara se të vëzhgoni se çfarë do të bëjë ai në Ukrainë apo Lindjen e Mesme , ose sa do të dojë të ekzagjerojë deficitin publik amerikan me masa demagogjike, rreziku i menjëhershëm për Trump është të mbivlerësojë fitoren e tij . Është e qartë, e padiskutueshme dhe tërheq shumicën në Kongres, gjë që i jep hapësirë ​​të mirë për manovrim.

Por nuk është një nga ato përmbysjet e “ortekut” që Amerika ka përjetuar në të kaluarën. 
Asgjë nuk i ngjan aspak përmbysjes së hartave elektorale në të majtë me Franklin Roosevelt ose në të djathtë me Ronald Reagan. 

Votuesit amerikanë mbetën afërsisht të ndarë në mes , megjithëse gjysma e republikanëve fitoi një diferencë. Por Trump nuk ka marrë mandatin për një revolucion. Përkundrazi shumë prej votuesve të tij presin një rikthim në normalitet, pas kalimit të një të majtë tepër radikale. 

Nga rendi publik te kontrolli i kufijve, nga patriotizmi te rëndësia e familjes, gjysma e kombit që votoi për të shpreson për gjëra që deri në kohën e Bill Clinton ishin një trashëgimi dypartiake. Nëse Trump gjithashtu tejkalon interpretimin e mandatit të tij, zgjedhjet afatmesme janë tashmë afër. 
Presidentët e Shteteve të Bashkuara në letër kanë një mandat katërvjeçar, në realitet ata shpesh i kanë parë kompetencat e tyre të përgjysmuara pas dy vjetësh./ Pështatur nga Corriere della Sera

Lini një Përgjigje