TAGS-AT E JAVËS

Forum 9 Prill 2026, 22:35

Demokracitë në epokën e destabilitetit

Shkruar nga Angelo Panebianco

Demokracitë në epokën e destabilitetit

Nuk duhet ta fshehim kokën në rërë...

Është një debat po aq i vjetër sa vetë demokracia. A janë demokracitë të afta të përballen me vështirësitë që lindin nga mjedisi ndërkombëtar në të cilin veprojnë? A nuk i vendos themeli i tyre në lirinë e mendimit, pluralizmin, ndarjen e pushteteve dhe konkurrencën e lirë të partive politike ato në një disavantazh krahasuar me regjimet autoritare ku nuk ekziston asnjë nga këto kufizime? A ka jeta e brendshme gjithmonë e trazuar e demokracive një ndikim negativ në aftësinë e tyre për t'u përballur me sfidat ndërkombëtare me kujdesin e nevojshëm?

Ne e dimë që demokracitë, kur përfshihen në luftëra ku mbijetesa e tyre është në rrezik, shfaqin virtyte të fshehura më parë: qytetarët e një demokracie që është përfshirë në luftë zakonisht luftojnë armikun me zell dhe përkushtim më të madh sesa ata të nënshtetasve të një regjimi autoritar. Qytetarët luftojnë për të mbrojtur shtëpinë e tyre; nënshtetasit luftojnë për të mbrojtur shtëpinë e despotit. Motivimet dhe intensiteti i angazhimit të tyre janë të ndryshme. Shpesh ndodh që në një luftë për mbijetesë midis një demokracie dhe një regjimi autoritar, demokracia mbizotëron ose të paktën i jep vështirësi edhe një armiku më të fuqishëm.

Cilado qofshin të metat e saj, Ukraina është një demokraci: kjo është edhe arsyeja pse, për më shumë se katër vjet, ukrainasit kanë mbajtur pozicionin e tyre kundër një armiku në letër, shumë më superior në forcë ushtarake, luftëtarëve të të cilit u mungon vendosmëria e tyre. Ndihma e huaj është e rëndësishme, por do të ishte e padobishme nëse ukrainasit nuk do të kishin qenë, dhe nuk janë, të vendosur me vendosmëri për të mbrojtur atdheun e tyre.

Por rasti ekstrem i një demokracie që mbron veten nga një pushtues është një gjë; të zhvillosh politikë të jashtme kur, pavarësisht se nuk është nën sulm të drejtpërdrejtë, ajo duhet të përballet me një mjedis ndërkombëtar të paqëndrueshëm, të trazuar dhe të rrezikshëm është krejt tjetër gjë. Në këtë rast, dyshimet në lidhje me burimet dhe aftësitë në dispozicion të një demokracie bëhen legjitime.

Këto dyshime kanë qenë gjithmonë aty, por sot ato janë më urgjente se kurrë më parë. Merrni parasysh ndikimin e "demokracisë në mediat sociale", bazuar në komunikimin horizontal, e cila përcjell mesazhe të thjeshta dhe ekstremiste për gjithçka, madje edhe për më komplekset dhe më të ndjeshmet. Ajo kontaminon sistemin e komunikimit dhe jetën publike në tërësi. Efektet ndihen në çdo fushë. Më të ndjeshmet kanë të bëjnë me çështjet ndërkombëtare. Si mund të zhvillojë dikush një politikë të jashtme të mençur në këto kushte?

Sa më i ndërlikuar dhe i vështirë bëhet navigimi ndërkombëtar, aq më shumë arena publike është e pushtuar nga "thjeshtues të tmerrshëm" që shesin siguri, në një botë ku e vetmja siguri është se nuk ka siguri, te një publik i frikësuar dhe i çorientuar që ngjitet pas kujtdo që pretendon se di saktësisht se çfarë duhet bërë. Në një botë të paqëndrueshme dhe çorientuese, nuk ka mall më të lakmuar se ai i iluzionistëve që shesin siguri.

Evropa është në telashe të mëdha. Duhet të merret me Trumpin, por nuk mund të shkëputet nga Shtetet e Bashkuara. Për më tepër, është e përçarë nga brenda. Për t'u përballur me ndryshimet, i duhet një kohezion që i mungon. A është faji i këtij personi apo i atij tjetri? Jo, është fryt i një trashëgimie historike, efektet e së cilës mund të përmbahen, me vështirësi më të mëdha ose më të vogla, por jo të eliminohen.

Shumë probleme janë të zakonshme, por demokracitë evropiane janë të ndryshme. Të gjitha kanë kufizime të fuqishme të brendshme. Por në disa raste, kultura politike e përhapur e bën një demokraci më të pajisur se një tjetër për t'u përballur me sfidat. Merrni rastin e Gjermanisë. Edhe ajo, si të gjithë të tjerët, ka "kantieret" e saj, lëvizjet ekstremiste në rritje. Por ajo gjithashtu ka një kulturë politike që nuk është rebele, jo armiqësore ndaj autoriteteve publike në parim. Kjo mund të ndihmojë politikën e saj të jashtme në kohë të vështira. E kundërta është rasti me Italinë, ku antipolitika është një tipar karakteristik kulturor. E kundërta e asaj që do të nevojitej në një situatë të rrezikshme ndërkombëtare si kjo aktuale.

Disa parashikojnë se Evropa, pa ngjitësin e përfaqësuar nga lidershipi amerikan, është e destinuar të shkatërrohet, duke parashikuar se përçarjet e vjetra do të shpërthejnë me forcë. Nëse kjo profeci, për fat të keq, rezulton e vërtetë, Italia do të shndërrohej në një lloj trapi të humbur në Mesdhe, në mëshirën e kujtdo.

Është e qartë se na duhet një klasë sunduese,jo vetëm politikanë, e aftë të adresojë seriozitetin e problemeve. Por klasat sunduese të denja nuk mund të improvizohen. Në një vend që është mësuar prej kohësh të ndihet i mbrojtur nga aleancat e tij ndërkombëtare dhe tani përballet me ndryshime epokale, do të ishte e nevojshme të shkëputej nga zakonet e rrënjosura. Për shembull, ne duhet të rrisim mundësitë jo vetëm që politikanët dhe ekspertët, por edhe udhëheqësit e biznesit, burokratët e lartë, drejtuesit e komunikimit dhe klerin të takohen për të rënë dakord mbi problemet që duhen adresuar.

Pa një vlerësim konvergjent të çështjeve në lojë, të paktën në terma të përgjithshëm, nga klasa sunduese, demokracia italiane do të jetë në rrezik të madh. Nuk do të jetë e mundur t'i tregohet segmentit më të hapur të publikut kompleksiteti i çështjeve në lojë dhe pro dhe kundrat e opsioneve të ndryshme të mundshme. As nuk do të jetë e mundur të kundërshtohen thjeshtësimet dhe keqkuptimet e ndryshme. Për shembull, është e kotë t'i themi vetes se Evropa ka nevojë për mbrojtje ushtarake nëse ajo që karakterizon shpirtin publik është çarmatimi moral, bindja se mund të mbetemi qengja përballë grabitqarëve të egër.

Demokracitë mund të mbështeten në burime të mëdha, si materiale ashtu edhe morale. Por ato janë gjithashtu të brishta, të prirura për të fshehur kokën në rërë. Kohët nuk e lejojnë këtë./Përshtati “Pamfleti” nga “Corriere della Sera”

destabiliteti demokraci

Lini një Përgjigje

Forum