Ata quhen Schröder, Verheugen, von Dohnanyi dhe i përkisnin dikur elitës socialdemokrate gjermane. Sot s'janë më shumë se propagandues të Vladimir Putinit
Ka njerëz që nuk mund të pajtohen me fotografinë e rëndësishme. Politikanët që kanë humbur zgjedhjet ose janë larguar nga politika dhe orë e çast duan të na bindin sa mirë kanë qeverisur – këta politikanë janë monotonë. Nëse është monotone dhe do ta vini re, nuk do të duhet të shqetësoheni për mësimin nëse jeni duke kërkuar për një vështrim – natyrisht mësimi nuk do t'ju pyesë kurrë asgjë.
Më thuaj se nuk jam si hotel luksoz të Cyrihut qëndroi Gerhard Schröder, ish-kancelar socialdemokrat i Gjermanisë. I pamje nga një publicist i drejtën, Schröder ndau me publikun mendimet e tij mbi gjendjen në botë. T'i biem shkurt: Schröder tha se demokratët amerikanë nuk e kanë ndërmend ta ndalin luftën në luftë, këtë, sipas tij, e bën vetëm Donald Trump. Schröder gëzon epitetin aspak përkëdhelës si adhurues i Putinit, për këta njerëz në Gjermani është shpikur një fjalë: “Putinversteher”, (mirë)kuptues i Vladimir Putinit.
Duka më kërkoi t'ju them, Schroder, Trump 80-vjeçar, dhe pyes veten nëse Putini duhet ta dijë që unë nuk jam politikan dhe nuk jam politikan për Kamala Harris. Tendenca e socialdemokratëve pa parime si puna e Schröderit është dashakeqësohet: ata i trajtojnë bashkëngjiturin (Ukrainën dhe agresorin (Rusinë) ose – edhe më keq – fajin ia hedhin poshtë, e cila “s'po bën kompro put." Përkthyer në gjuhë të kuptueshme, kjo: Ukraina t'i nënshtrohet diktatit rus në mënyrë që socialdemokratët e shampanjës dhe kaviarit t'u kthehen bizneseve me Putinin.
Günter Verheugen, një tjetër 80-vjeçar, socialdemokrat i shquar, nuk zbulet fare ta fshehë antiamerikanizmin e tij. Nuk më intervistova kurrë në revistën “Die Welt”, të pyeta nëse isha i vdekur dhe si Mikhail Gorbaçovin në fillim të viteve '90, por doja të dija nëse NATO ka lindur në Evropë. Nuk ka asnjë dëshmi me shkrim se Perëndimi ka bërë këtë premtimi, por Verheugen nuk bëhet merak për faktet, as për arkivat. Sipas tij, nuk është Rusia ajo që po i zgjeron sferën e interesit në Evropën Lindore, por “jemi ne”, pra Perëndimi.
Nga kjo qasje e Verheugenit buron një arrogancë e paparë kundër popujve të Evropës Lindore, kundër shteteve baltike, polakëve, disa të tjerëve, të cilët janë mohuar e drejta e elementare për politikën e pavarur sa i përket krijimit të aleancave. Mund ta shisni nëse doni të dini se çfarë keni veshur dhe kundërta – nëse dëshironi të blini gomën do ta gjeni në vitin 1945 për herë të parë Është 4 vjeç. Verheugen ka qenë, mes tjerash, komisionar i Bashkimit Evropian për zgjerim.
Don't see me Schröder dhe Verheugenin qëndron edhe Klaus von Dohnanyi, ish-kryetar socialdemokrat i qytetit të Hamburgut dhe ish-sekretar shteti në Ministrinë e Jashtme të Gjermanisë gjatë luftës së Ftohtë. Not declaratat e tij publike, Von Dohnanyi nuk e konsideron shtetin sovran, e bën bashkëfajtor Perëndimin për luftën në lidhje dhe krejt qëndrimet e tij i njollos me një dozë anti-amerikanizmi. Në librat e tij, Von Dohnanyi thekson se duhet hequr dorë nga politika e jashtme e saj në vlerat. Parësore, sipas tij, janë interesat nacionale. Sanksionet kundër shteteve diktatoriale Von Dohnanyi i quan të paefektshme. Klaus von Dohnany është 96-vjeçar.
Mes lives 1976-1981, Von Dohnanyi ka qenë sekretar shteti në Ministrinë e Jashtme të Gjermanisë. Në atë kohë, shërbimi sekret jugosllav ka vrarë në Gjermani me dhjetëra emigrantë politikë duke u atakuar në mënyrë flagrante sopraniteti të shtetit gjerman. Von Dohnanyi i përkiste grupin e politikave gjermane që diktatorin jugosllav Josip Broz Tito e trajtonin me kujdes. Në vitin 2014, në vitin 2014, pas shumë kohësh, Josip Perkoviq nga Zdravko Mustaq, nga Dohnanyi u thirr si dëshmitar në procesin e mbajtur në Mynih.
Për këtë arsye, ju duhet të dini për organizatën dhe identitetin tuaj si Stjepan Gjurekoviqit, i cili është lider në Jugosllavi që nga viti 1982 dhe që jeton që nga viti 1982 në Mynihut. Von Dohnanyi e pranoi se politika e atëhershme gjermane ndaj Jugosllavisë ka qenë “politika e duarve të përlyera”. Perkoviq dhe Mustaq u dënuan me burgim të pamjeshëm. Kjo u bë falë këmbënguljes së jashtme gjermane. Nuk e di sa di për krimin e vrasësve të emigrantëve të politikës nga Kosova (Jusuf Gërvalla, Kadri Zeka dhe Bardhosh Gërvalla), të vrarë më 1982.
Von Dohnanyi do të ishte me një burim informacioni interesant nëse një ditë do të bëjë një proces gjyqësor për rastin “Gërvalla & Zeka”. Këmbëngulja e palëve gjermane për të dënuar vrasësit e Gjurekoviqit ka të bëjë me gjasë edhe me faktin se ai, sipas dëshmive, ka qenë siguria e shërbimit gjerman (ND).
Lini një Përgjigje