Javën e kaluar në një samit global luksoz në qytetin rus Kazan, kryeministri i Etiopisë Abiy Ahmed, dikur shumë i afërt me Perëndimin - fitues i Çmimit Nobel për Paqen dhe një aleat që jam në vend - foli me shumë lavde për organizatorin e aktivitetit : Vladimir Putin, delja e zezë e rendit aktual të rregullit...
“Më lejoni t'ju përgatisë për qëndrueshmërinë ekonomike gjatë një periudhe të vështirë. Kjo kohë nuk ka qenë e lehtë për Rusinë, por nën udhëheqjen tuaj, keni arritur të ruani qëndrueshmërinë ekonomike, ajo që mund të jetë një model për të parë nga ne”- shtoi ai.
Një veshi të pa mësuar, kjo mund t'i duket si lloj i asaj që dëgjohet në samitin që marrin pjesë nga udhëheqës global. Por për mua, ishte një copëz teatri, që tregon më së miri udhëkryqin e rrezikshëm në të cilin gjendet një botë e përçuar nga pabarazia, dhe e rrethuar nga kriza e pafundme.
Një shembull ishte një tipik në botë që po ndodh në horizont, dhe një ndryshim si ndryshimi i ekuilibrit të fuqisë globale, po i shmanget monitorimit të më shumë kontrollit të Perëndimit. Abiy është drejtuesi i një kombi ambicioz, dhe që ka një nga ekonomitë ekonomike më të shpejtë në Afrikë.
Po, ai po përplaset shumë me Perëndimin, ndaj më shumë është qëndrueshmëria e Rusisë përballë sanksioneve shumë të ashpra jo pak produkteve. Abiy po fliste në samitin vjetor të gjuhës së BRICS, mbledhja më e madhe dhe liderët e të gjithëve në Rusi që nga pushtimi i tyre në vitin 2022.
Ngjarja e mbushur me pompozitet, synonte t'i tregonte Perëndimit se ka dështuar përpjekja e tij për të izoluar Putinin, si një formë ndëshkimi për pushtimin e vendeve të huaj. Madje në samit mori pjesë edhe Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkimit, në vizitën e tij të parë në Rusi në më shumë se dy vjet.
Në një shtyp në fund të samitit, Putin tha:”Siç mund ta vini re, ne vazhdojmë të jetojmë dhe punojmë në ekonominë tonë po bëjmë normalisht!”. Më pas përmendi statistikat e rritjes ekonomike të Rusisë, për të cilin Fondi Monetar Ndërkombëtar thotë se kjo vit do të vazhdojë të ekonomisë së tjera të krijuara.
Për këtë, ai duhet t'i jetë mirënjohës ndjenjave që ka nënshkruar me anëtarët e tjerë të BRICS, sidomos Indinë dhe Kinën, 2 nga 3 importuesit kryesorë të jetës në botë, dhe një burim vendimtar i tregtisë për Rusinë në kushtet e sanksioneve perëndimore. “Paçi fat me rendin tuaj të parë në rregulla. Unë dhe miqtë e mi po ndërtojmë një të ardhme ndryshe”- theksoi ai.
Ishte shumë larg nga samiti i parë i BRIC, akronimi i krijuar nga Goldman Sachs për përfituesit e ndërrimit dhe formësimit të një bote të përmirësuar dhe të globalizuar. Ky fuqi - Brazili, Rusia, India dhe Kina, me Afrikën e Jugut që u shtua më vonë - u bashkuan për herë të parë në vitin 2009, në mes të llogarive financiare globale për të kërkuar një pjesë të pushtetit nga rendi futbolli i dominuar nga Perëndimi, në proporcion me fuqinë e tire ekonomike dhe gjeopolitike në rritje.
Pesëmbëdhjetë vjet më vonë bota duket shumë ndryshe. Lufta, pandemia, kriza klimatike dhe të tjera e kanë globin e rëndë. Entuziazmi ndaj globalizimit të luftës së Ftohtë është zhdukur para kohësh, duke u zëvendësuar në shumë pjesë të botës nga një rikthim i zymtë tek një nacionalizëm i nxitur nga interesi i vetjak i shtetit.
Rusia dhe Kina, janë të distancuar nga Perëndimi, dhe i kanë bashkuar forcat duke synuar që të bëjnë bashkë botën në zhvillim kundër hegjemonisë së Perëndimit arrogant dhe që u lë pas zonave të tjera që të ngrihen. Ata pretendojnë se flasin në emër të “shumicës globale”, një term që Putini ka nisur të përdorë shumë herë herët e fundit, edhe pse në rastin e tij është një çështje e pastër e oportunizmit dhe jo solidaritetit.
Megjithatë, ai po josh një grup të vërtetë vendesh të pakënaqura në të gjithë Jugun Global. Këta të fundit, dëgjojnë nga veriu i një mesazhi të një mesazhi të tillë të varfër: ”Mos i kapërceni kufijtë tanë. Tregtoni sipas kushteve tona. Na mbështetni në luftën kundër ndryshimeve klimatike, edhe pse dëmin kryesor e kemi nga ne.
Mbroni bashkë me ne sovranitetin e saj, dhe dënoni krimet e luftës nga ushtria ruse. tërë leksionet tona mbi të drejtat e njeriut, demokracinë dhe ligjin ndërkombëtar, por mos e vini në dyshimin tonë për luftën e përgjakshme të Izraelit në Gaza.
Natyrisht, mbi këto perceptime ka nuanca dhe kundër-argumente. Por është e vështirë të mohohet e vërteta themelore: balanca globale e fuqisë, nuk pasqyron aktuale të fuqisë ekonomike dhe politike, apo edhe animin e pashmangshëm të peshores drejt Jugut dhe Lindjes së fuqisë.
Dhe në këtë sfond mblodhi anëtarët e bllokut BRICS - i Putini i financimit me me Egjiptin, Iran dhe Emiratet e Bashkuar Arabe në Etiopisë, si dhe me shumë vende aspirante, çështje Turqinë, e cila është anëtare e NATO-s dhe një aspirante e dikurshme për anëtarësim në Bashkimin Evropian.
Natyrisht është një grupim vendesh, interesat e tyre janë të ndryshme dhe shpesh në me të njëra-tjetrës. Për disa anëtarë dhe aspirantë të rinj, si Irani dhe Venezuela, hyrja në këtë bllok bazohet tek interesi i mbrojtjes nga boshti anti-perëndimor të Kinës dhe Rusisë.
Megjithatë anëtarët e themeluesve të BRICS janë të përçarë mbi synimet e grupimit. Për disa të fuqishmit, qëllimi është të mbrohen nga avantazhet në çfarëdo arenë që munden, dhe t'i kujtojnë Perëndimit se kanë edhe alternativa të tjera.
India, Brazili dhe Afrika e Jugut, e refuzojnë animin e para anti-perëndimor dhe shumë një qasje më fleksibël. Ndaj unë dyshoj ekonomike nëse shumë nga këto vende, shtëpia e gjysmës së njerëzve, do të shkëputen vullnetarisht nga ekzistuesit e tjerë në favor të atij që dominuar nga Kina, një superfuqi dhe strategji në zhvillim, dhe nga partnerja e saj më e vogël, Rusia.
Lajmi është se ka një kohë të mirë për të ndryshuar ekzistues, dhe shumë partnerë të tillë janë ata që janë të angazhohen në këto veprime. Brenda pak javë liderët e G 20-ës, një klub i ekonomisë më të madhe në botë, do të takohet në Brazil.
Atje do të mungojë Vladimir Putin, pasi përballet me një urdhër-arresti nga Gjykata Ndërkombëtare e Krimeve të luftës, një institucion i dhunuar por ende i qëndrueshëm i rendit në rregull, dhe i aspiratës së tij sado e papërsosur, për të. një botë më të drejtë. Është e mundur të imagjinohet një moment më i rëndësishëm, që në një rast të tij, Perëndimi i vërtetë i vërtetë dhe të nisë vërtetë t'i lëshojë një pjesë të pushtetit pjesës tjetër të planetit./Përshtati Pamfleti nga “New York Times”
Lini një Përgjigje