TAGS-AT E JAVËS

Forum13 Nëntor 2024, 18:50

Pazari Rama-Meloni dështoi me sukses, kush do të mbajë tani përgjegjësi?

Shkruar nga Simone Cosimi

Pazari Rama-Meloni dështoi me sukses, kush do të mbajë tani

Fakti që politikisht kjo është një fatkeqësi (e shpallur në disa fronte, ndër të tjera) e dëshmon edhe kalorësia miliardere që sapo ka nisur të lëvizë. Edhe nga reagimi i zuzarit më shqetësues të kohëve tona, Elon Musk...

Operacioni politik i qeverisë Meloni në Shqipëri ka dështuar. Dhe dështoi me shumë dhimbje dhe shumë siklet.

Projekti për transferimin e emigrantëve të kapur në ujërat ndërkombëtare, në qendrat shqiptare të Shëngjinit dhe Gjadrit është ndoshta një nga pikat më të nxehta të këtyre dy viteve të qeverisjes së Melonit.

Madje dhe mbi të gjitha nga pikëpamja komunikuese dhe narrative, "efekti i dëbimit" në opinionin publik nuk mund të ketë më asnjë hijeshi të errët dhe këtë e kanë kuptuar mirë liderët e qendrës së djathtë, duke gjykuar se si dhe sa në mënyrë të papërfillshme po i rrisin zëra kundër drejtësisë.

Edhe mbështetësit më të palëkundur do ta kenë kuptuar se projekti është shumë i shtrenjtë, duke lënë për një moment mënjanë të gjitha çështjet kritike në lidhje me garancitë dhe të drejtat e njeriut , të cilat janë zemra e problemit. U ndërtua në një territor kompleks të virgjër ligjor, me shpresën për të qenë në gjendje të thyente një pjesë të vogël të ligjeve dhe t'u propozonte italianëve një zgjidhje që ishte sigurisht pak më shumë se simbolike, por përçarëse. Gjë që do t'i lejonte ekzekutivit të kapej gjithnjë e më shumë pas ndjenjës reaksionare të një pjese të madhe të vendit, të propozonte një rezultat konkret me konotacione të forta policore, në mënyrë që bashkëqytetarët e mirë t'i kalonin Krishtlindjet në paqe. Ndërsa emigrantët e “rrezikshëm” t’i kalonin në të ftohtin e acartë shqiptar, ndërsa mijëra të tjerë mbyten apo zbarkojnë në brigjet tona.

Fakti që politikisht kjo është një fatkeqësi (e shpallur në disa fronte, ndër të tjera) e dëshmon edhe kalorësia miliardere që sapo ka nisur të lëvizë. Edhe nga reagimi i zuzarit më shqetësues të kohëve tona, Elon Musk.

Gjyqtarët njëri pas tjetrit dhe për të qenë të sinqertë, në uniformitet të plotë në respektimin e burimeve të së drejtës evropiane dhe Kushtetutës që vendos rregullat komunitare mbi rregullat kombëtare, po bëjnë punën e tyre. Domethënë, referimi në thelb i çështjes së riatdhesimit të emigrantëve në Gjykatën e Drejtësisë së Bashkimit Europian, duke pezulluar ndërkohë masat e arrestit në enklavën e vogël italiane në veri të Shqipërisë.

Dhe nxitja e transferimit të detyruar poshtërues në Itali të disa grushteve njerëzish të dëshpëruar. Në një xhiro në Mesdhe dhe Adriatik me shpenzimet tona, që paguajmë naftën e anijes Libra, stafin, forcat e policisë në anën tjetër të Adriatikut dhe gjithë pjesën tjetër të këtij operacioni  të mjerë.

Ndoshta, siç shkruajnë disa, Meloni madje mund të thoshte se u lehtësua nga ky transferim i çështjes tek autoritetet evropiane. Sepse çështja do të përfundonte duke e vendosur vendimin brenda perimetrit më të gjerë të politikave evropiane të migracionit, ku një mospranim total i aktit me Shqipërinë do të nënkuptonte futjen në krizë të të gjitha dosjeve mbi këtë temë, të hapura në Bruksel. Nuk është rastësi që Ministria e Brendshme do të dalë para Gjykatës për të mbështetur arsyet e ekzekutivit me një tezë - atë për vendimin për listën e vendeve të treta të sigurta për të cilën kishim folur tashmë - e cila mund të përfundojë edhe e suksesshme. Duke qenë se është vetë BE-ja që lau duart nga tema vite më parë, duke ua deleguar efektivisht vendimin vendeve anëtare.

Asgjë nuk të largon nga fakti se operacioni politik, për momentin, ka dështuar. Blitz-i dështoi, struktura ligjore italiane, qendrat e ndërtuara në tokën e vënë në dispozicion nga miku ynë Rama janë bosh dhe ndoshta të ngrira prej muajsh. Gjëra nga teatri i absurdit që duhet të na shtyjnë drejt një marrjeje serioze të përgjegjësisë. Projekti ndoshta mund të ndryshojë fytyrë pas një tërheqjeje të gjatë ligjore në Gjykatën e Drejtësisë, nëse do të përfundonte në kohë dhe me vendime të favorshme për qeverinë. Dhe gjithçka do të duhet të demonstrohet, në këtë pikë edhe përtej çdo prononcimi të ardhshëm si ai i Gjykatës së Kasacionit që pritet më 4 dhjetor. Ndërkohë, sa të drejta do të kemi shkelur? Sa do të na kushtojë neve dhe asaj shqiptare? /Përshtati “Pamfleti” nga “Wired”

Lini një Përgjigje