Ndihmoheni Ramën që faktikisht të mos qeverisë si antievropian!!! Ndërhyrjet jo ligjore dhe populiste të Ramës në bashkitë Tiranë dhe Vlorë janë shkelje flagrante të pavarësisë së qeverisjes vendore.
Ndoshta stafet negocuese me BE nuk i kanë bërë akoma memo Ramës se çfarë është në thelb parimi i "subsidiaritetit".
Për ta ndihmuar që të largohet nga qendrimet antievropiane që cënojnë pavarësinë e qeverisjes vendore, si studiues i integrimit europian, dua t'i kujtoj stafi të tij përgjegjës per ta keshilluar që të mos gaboj, se thelbi i parimit të subsidiaritetit eshte qe vendimet për qeverisjen vendore merren nga bashkitë.
1.Parimi i subsidiaritetit është një nga parimet thelbësore në funksionimin e Bashkimit Europian (BE). Ai është i përcaktuar në Traktatin e Bashkimit Europian dhe ka si qëllim të sigurojë që vendimmarrja të bëhet sa më afër qytetarëve, duke garantuar që kompetencat që nuk janë të nevojshme të ushtrohen nga institucionet e niveleve më të larta (si BE) të përcillen në nivelet më të ulëta (si shtetet anëtare).
Në thelb, parimi i subsidiaritetit thotë se:
1. Niveli më i ulët i përshtatshëm për veprim: Autoritetet e Bashkimit Europian mund të veprojnë vetëm në rastet kur qëllimet e propozuara nuk mund të arrihen në mënyrë të mjaftueshme nga shtetet anëtare, por mund të arrijnë më mirë në nivelin e BE-së.
2. Efiçienca dhe afërsia: Ky parim siguron që vendimet të merren në nivelin më të afërt me qytetarët, duke kontribuar në transparencë dhe përgjegjshmëri. Kjo do të thotë se kur është e mundur, çështjet duhet të zgjidhen në nivele lokale, rajonale ose kombëtare, përpara se të përfshihen institucionet e BE-së.
3. Rëndësia e ndërveprimit: Parimi i subsidiaritetit nxit një marrëdhënie të shëndoshë ndërmjet BE-së dhe shteteve anëtare, ku secili nivel i qeverisjes ka përgjegjësitë e tij të qarta dhe punon në bashkëpunim për të arritur qëllime të përbashkëta.
Ky parim është veçanërisht i rëndësishëm në një union të tillë multikulturor dhe shumëpronar, siç është BE, dhe ndihmon në ruajtjen e diversitetit dhe autonomisë së shteteve anëtare.
Parimi i subsidiaritetit luan një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e qeverisjes kombëtare dhe lokale nga ndërhyrjet e institucioneve të Bashkimit Europian (BE) në kompetencat e tyre.
Ky parim siguron se veprimet e BE-së janë të arsyeshme dhe të justifikuara, duke garantuar kështu që kompetencat që nuk kërkojnë një nivel më të lartë veprimi të mbeten në duar të organeve më afër qytetarëve.
Mbrojtja e Qeverisjes Kombëtare dhe Lokale:
1. Kompetencat e rezervuara: Shtetet anëtare kanë kompetenca të rezervuara që nuk mund të preken nga BE, përfshirë ato në fushat e politikës dhe ligjeve që kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në jetën e përditshme të qytetarëve (si edukimi, shëndetësia, dhe legjislacioni lokal).
2. Testi i nevojës: Para se të hyjnë në fuqinë e ligjeve hartuar nga BE, duhet të kryhet një analizë për të parë nëse veprimi në nivelin e BE-së është i nevojshëm dhe efektiv. Nëse një masë nuk mund të arrihet më mirë në nivelin kombëtar ose lokal, atëherë ajo mund të implikohet nga BE.
3. Transparenta dhe komunikimi: Shtetet anëtare kanë mundësinë të protestojnë ose të shprehin shqetësime nëse ndjejnë se një veprim i BE-së shkakton ndërhyrje të panevojshme në kompetencat e tyre.
Parimet dhe Kriteret Kryesore të Subsidiaritetit:
1. Proporcionaliteti: Veprimet e BE-së duhet të jenë proporcionale me qëllimin që kërkojnë të arrijnë. Kjo do të thotë se ndërhyrjet nuk duhet të jenë më të mëdha se sa është e nevojshme për të arritur objektivat e përcaktuar.
2. Afërsia: Vendimmarrja duhet të ndodhë në nivelin më të ulët të mundshëm, duke e kthyer besimin dhe fuqinë në duar të autoriteteve lokale dhe kombëtare.
3. Konsultimi: Procesi i vendimmarrjes në BE shpesh përfshin konsultime me palët e prekura, përfshirë qeveritë lokale dhe kombëtare, për të siguruar që shqetësimet dhe nevojat e tyre të merren parasysh.
4. Vlerësimi i ndikimit: BE duhet të kryejë vlerësime të qëndrueshmërisë dhe ndikimit të politikave përpara se të miratojë masa që mund të prekin kompetencat e shteteve anëtare.
Parimi i subsidiaritetit ndihmon në balancimin e pushtetit midis institucioneve të BE-së dhe shteteve anëtare, duke siguruar që autoritetet vendore dhe kombëtare të mbeten të forta dhe të afta për të vepruar në interesin e qytetarëve të tyre.
Lini një Përgjigje