"Rusët, rusët, amerikanët..."
"Do të bëj çfarë të dua me Kubën", thotë presidenti i Shteteve të Bashkuara. "Ne do të përdorim armë të papara kundër kujtdo që ndërhyn në operacionin tonë në Ukrainë", thotë presidenti rus Vladimir Putin. Ja ku është, bota e re që po del në "netët e zjarrit" që po përjetohet në Kiev dhe në pjesën më të madhe të Lindjes së Mesme të trazuar .
Një botë pa rregulla, në të cilën fuqia ushtarake i jep liri të plotë një lloji të ri udhëheqësi, në të cilën askush nuk mund të ndihet më i sigurt nëse thjesht nuk e mbështet kandidaturën e Trump për Çmimin Nobel, por a krijuan një për luftë? Është e mjaftueshme për t'u përballur me kërcënimin e pushtimit, siç i ndodhi kryeministrit paqësor norvegjez në lidhje me Grenlandën edhe më paqësore.
Por nuk ka më asgjë për të qeshur. Le të shpresojmë që brezat e ardhshëm do ta bëjnë këtë, duke vëzhguar sekuencën e ngjarjeve groteske, qesharake dhe fëminore që bashkëkohësit janë të detyruar t'i ndjekin me një mpirje të narkotizuar, një fllad joshës që mbart, nëpërmjet telefonave, virusin e thjeshtimit absolut, radikalizimit ekstrem dhe pasigurisë midis realitetit dhe trillimit.
Ne bashkëkohësit dëgjojmë shpallje të nevojës për shfarosje, spastrim etnik, deukrainizim për t'u deeuropianizuar; dëgjojmë kryeministra të ndjekur nga drejtësia që deklarojnë me krenari se qëllimi i tyre është t'u "thyejnë kockat" armiqve të tyre . Një qëllim i arritur, të paktën kaq, vetëm kaq, nëse në Iran, në vend që të çlirohej nga një sistem diktatorial dhe shtypës, mijëra njerëz, përfshirë më shumë se dyqind fëmijë, vdiqën nën bombardime.
Le të ndalemi për një moment, në "këtë natë zjarri", mbi ta. Ata ishin fëmijë, jo udhëheqës të regjimit. Ata nuk ishin fajtorë për asnjë faj tjetër përveç atij të jetesës. Dhe në këtë kohë gënjeshtre të papenduar, Nixon pagoi shumë më pak, në Air Force One, Presidenti Trump ishte në gjendje të pohonte, me atë ajër të Mel Brooks-it, se bombardimi i shkollës Minab, i cili vrau 168 vajza, ishte sigurisht përgjegjësi e iranianëve. Ndërsa që nga orët e para, doli me qartësi të plotë se në fakt ishte një raketë amerikane që goditi atë shkollë. Nuk e di se si shkelja e urdhërimeve themelore është e pajtueshme me lutjen groteske, një akt blasfemues, të kryer në Zyrën Ovale me krahët e të pranishmëve të mbështetur mbi supet e rrumbullakosura të presidentit amerikan.
Në një botë pa rregulla, gjithçka lejohet. Përfshirë aleancën e re të shenjtë, në emër të luftës dhe duarve të lira, midis pretendentëve historikë të Luftës së Ftohtë. Ajo korsi e kuqe e shtruar nga amerikanët për të mirëpritur Putinin, përgjegjës për pushtimin e një shteti sovran, një "operacion special" që kushtoi qindra mijëra vdekje dhe miliona të plagosur, njoftimin e heqjes së sanksioneve nga SHBA-ja për të rifilluar negociatat për naftën ruse, ngacmimin e Zelensky-t në Zyrën Ovale dhe farsën e premtimit të fushatës: "Brenda 24 orësh do të bëj paqe", thonë ata për një bosht të ri midis Moskës dhe Uashingtonit, të ndërtuar mbi kush e di se çfarë tullash. "Këtu e gjithë bota duket e bërë prej qelqi, dhe po shembet si një skenë e vjetër lindjeje."
Putini dhe Trumpi me siguri kanë të përbashkët urrejtjen për Evropën dhe në fund të fundit për NATO-n, për multilateralizmin, për institucionet mbikombëtare, mbështetje të qartë për sistemin ndërkombëtar populist, neveri për ata që nuk duartrokasin dhe nuk ulin kokën, dhe neveri ndaj medias së lirë dhe të drejtave civile.
Për momentin, Kina nuk i ka zbatuar planet e saj në lidhje me Tajvanin. Por nëse norma e re e bashkëjetesës ndërkombëtare është forca dhe mungesa e rregullave, pse duhet të ndihet e kufizuar në qëllimet e saj ekspansioniste nesër?
Le ta shohim realitetin, pa pretendime. Një botë në mëshirën e vendeve autokratike të armatosura me arsenale të fuqishme bërthamore, të afta, me anë të një pakti të pashpallur, të ripërcaktojnë ushtarakisht zonat e tyre të ndikimit me qëllim instalimin me forcë të qeverive kukulla të disiplinuara kudo që e shohin të arsyeshme, është një botë që rrezikon të bjerë në humnerën e një Armagedoni, të cilën e shpresojnë hapur shumë ideologë të rinj të Apokalipsit rigjenerues.
Por ka shumë kokrriza rëre në rrotat e këtij plani. Së pari, "ne, populli", opinioni publik, i cili, siç demonstrohet nga ndryshimet masive në konsensus në SHBA, po fillon të perceptojë rreziqet e plota të veprimeve pa strategji. Dhe pastaj, Evropa shumë e përgojuar, e cila, pavarësisht të gjitha përçarjeve dhe brishtësisë së saj, deri më tani ka demonstruar një kapacitet për qëndrueshmëri dhe autonomi që, jo rastësisht, e bën atë shënjestër, "rusët, rusët, amerikanët", të gjuhës së re të politikës moderne, kërcënimit të tarifave, bombave ose destabilizimit. Qeveria italiane ka marrë një qëndrim të qartë për Hormuzin, i lindur gjithashtu, shpresohet, nga dëshira për të rifituar autonominë nga Trump dhe për të vazhduar mbështetjen e Ukrainës.
Së fundmi, shfaqja e idesë, të mbështetur nga kryeministri kanadez, e një konvergjence të fuqive të mesme për të balancuar çrregullimin e ri global. Këto janë shenja, por të rëndësishme.
Është legjitime, ndoshta e detyrueshme, të kesh të njëjtin optimizëm si Lucio Dalla në fund të Futura-s: "Presim që drita të kthehet! Të dëgjojmë një zë! Presim, pa frikë, nesër!”/Përshtati “Pamfleti” nga “Corriere della Sera”
Lini një Përgjigje