TAGS-AT E JAVËS

Forum 6 Qershor 2026, 14:19

Zvërneci: Balanca e brishtë midis transparencës dhe humbjes së një mundësie të artë

Shkruar nga Arbana Xharra
Zvërneci: Balanca e brishtë midis transparencës dhe humbjes
Foto Ilustruese /

Debati për zhvillimin e bregdetit jugor të Shqipërisë po lëviz mes mbrojtjes së mjedisit dhe frikës nga investimet e huaja. Në këtë përplasje narrativash, rreziku është që shqyrtimi institucional të zëvendësohet nga polarizimi ideologjik, duke cenuar mundësi reale ekonomike për vendin...

Polemikat aktuale rreth një zhvillimi të propozuar të turizmit luksoz në bregdetin jugor të Shqipërisë janë paraqitur kryesisht si një betejë midis zhvillimit ekonomik dhe mbrojtjes së mjedisit.

Kritikët paralajmërojnë mbi dëmtime në një ekosistem të ndjeshëm pranë zonës së mbrojtur Vjosa-Nartë. Ndërkohë mbështetësit argumentojnë se projekti mund të sjellë vende pune, investime dhe rritje të dukshmërisë ndërkombëtare për një nga destinacionet turistike më premtuese të Evropës.

Shqetësimet mjedisore meritojnë shqyrtim serioz. Çdo projekt që prek zona të mbrojtura duhet t’i nënshtrohet vlerësimeve të rrepta mjedisore, mbikëqyrjes transparente dhe standardeve të larta të qëndrueshmërisë.

Bukuria natyrore e Shqipërisë mbetet një nga pasuritë e saj më të mëdha dhe mbrojtja e saj është çështje me interes kombëtar. Megjithatë, protestat e fundit sugjerojnë se në sfond mund të ketë më shumë sesa thjesht aktivizëm mjedisor.

Fotografitë që kanë dalë nga demonstratat përmbajnë mesazhe që shkojnë përtej shqetësimeve për ligatinat, biodiversitetin apo zhvillimin e qëndrueshëm. Disa pankarta kanë përshkruar një “kolonizim” të supozuar të Shqipërisë nga investitorë të huaj, të shoqëruara me imazhe që paralajmërojnë humbje të territorit dhe identitetit kombëtar.

Kjo retorikë kërkon vëmendje serioze.

Kundërshtimi i një projekti për arsye mjedisore është legjitim. Po ashtu është legjitime të sfidohen vendimet qeveritare mbi planifikimin urban, lejet apo strategjitë e zhvillimit. Por portretizimi i një investimi të propozuar si pjesë e një projekti kolonizimi të imagjinuar përfaqëson një zhvendosje thelbësore të debatit publik.

Kjo reflekton një narrativë më të gjerë politike që po shfaqet në pjesë të Evropës dhe Ballkanit, ku investimet e huaja shpesh interpretohen jo si mundësi ekonomike, por si kërcënim ndaj sovranitetit dhe identitetit.

Rezultati është një debat që, në vend të fokusit te ndikimi mjedisor dhe përfitimet ekonomike, rrezikon të shndërrohet në përplasje ideologjike dhe kulturore. Si gazetare që kam mbuluar për dekada zhvillimet politike në Ballkan, kam vënë re se investimet e mëdha në këtë rajon rrallë trajtohen si thjesht ekonomike.

Infrastrukturat strategjike, portet, aeroportet, energjia dhe turizmi shpesh mbartin dimension politik dhe gjeostrategjik. Në botën e sotme, siguria ekonomike është bërë pjesë e sigurisë kombëtare.

Shtetet konkurrojnë jo vetëm përmes diplomacisë dhe fuqisë politike, por edhe përmes aftësisë për të tërhequr investime dhe partneritete strategjike. Ky realitet është veçanërisht i dukshëm në Ballkan, ku ekonomia dhe gjeopolitika janë historikisht të ndërthurura.

Investim nga kush?

Gjatë dekadës së fundit, Shqipëria është kthyer në një nga destinacionet turistike me rritjen më të shpejtë në Mesdhe. Vijat bregdetare, natyra dhe potenciali i pashfrytëzuar e kanë bërë vendin gjithnjë e më tërheqës për investime ndërkombëtare.

Pyetja nuk është nëse Shqipëria do të tërheqë investime, por çfarë lloj investimesh, nga kush dhe me çfarë kushtesh. Këtu debati merr peshë të veçantë.

Një pjesë e kundërshtimeve ndaj projektit, duket se burojnë jo vetëm nga shqetësimet mjedisore, por edhe nga korniza më të gjera ideologjike, ku investimet e mëdha shihen përmes lentes së kolonializmit dhe shfrytëzimit.

Në raste të tilla, çdo projekt madhor trajtohet si i dyshimtë në vetvete. Në disa protesta, retorika është zhvendosur drejt narrativave që përqendrohen te Izraeli dhe ndikimi i supozuar i tij, në vend që të mbeten te çështjet mjedisore. Kjo ngre pyetje mbi drejtimin e debatit publik.

Një çështje, shumë axhenda

Shqipëria ka mbajtur marrëdhënie të forta me Shtetet e Bashkuara dhe Izraelin. Historia e mbrojtjes së hebrenjve gjatë Luftës së Dytë Botërore mbetet pjesë e identitetit kombëtar dhe një simbol i tolerancës shqiptare.

Në këtë kontekst, narrativat që e paraqesin përfshirjen e huaj si kolonizim, përbëjnë një shkëputje nga kjo trashëgimi. Po ashtu, është me rëndësi të kuptohet pse një projekt turistik lidhet në disa raste me frikën e zëvendësimit demografik apo dominimit të huaj.

Këto narrativa shpesh i afrohen më shumë diskursit politik të polarizuar sesa debatit teknik për mjedisin. Kjo nuk nënkupton se të gjithë protestuesit ndajnë të njëjtat pikëpamje, dhe as se shqetësimet mjedisore nuk janë të sinqerta.

Por sugjeron se mbi një çështje të vetme mund të konvergojnë axhenda të ndryshme. Shqipëria përballet sot me sfidën e ruajtjes së mjedisit dhe njëkohësisht të nxitjes së rritjes ekonomike. Këto dy objektiva nuk janë domosdoshmërisht në konflikt, por kërkojnë institucione të forta, transparencë dhe debat të bazuar në fakte.

Shqyrtimi nuk duhet të kthehet në një pengesë

Çdo projekt duhet të kalojë përmes vlerësimeve të plota dhe transparente. Por shqyrtimi nuk duhet të zëvendësohet nga bllokimi sistematik apo nga narrativat e frikës që e paraqesin çdo investim si kërcënim.

Vendet përparojnë kur krijojnë rregulla të qarta dhe siguri institucionale, jo kur largojnë kapitalin dhe investimet. Rreziku nuk është se Shqipëria do të tërheqë shumë investime, por se mund të humbasë mundësi që nuk rikthehen më kurrë.

Debati mbi bregdetin duhet të mbetet i bazuar në fakte, prova dhe interes publik, jo në spekulime apo frikëra ideologjike. Sfida reale është të ruhet mjedisi pa mbyllur derën për zhvillim të qëndrueshëm ekonomik.

Vendimet e sotme, do të përcaktojnë jo vetëm të ardhmen e vijës bregdetare, por edhe trajektoren afatgjatë të ekonomisë shqiptare./Pamfleti nga “Emerging Europe”

arbana xharra transparenca humbja e një mundësie të artë

2 Komente

1. A
    A. B.

Konfuci thotë guximi është të mos heshtësh kur ke diçka për të thënë dhe të heshtësh kur ske asgjë për të thënë.

1. M
      M

O Xhara , aty kemi faktin, e ti na ben didaktike.Futja kot. Shkrove dhe ti , po ca shkrove.

Lini një Përgjigje

Forum