Rritja e dhunës politike në SHBA dhe polarizimi i thellë reflektohen në sulmet ndaj Donald Trump.
“Unë nuk mund të imagjinoj që ka ndonjë profesion më të rrezikshëm”, u tha Donald Trump gazetarëve vetëm disa orë pas incidentit me të shtëna gjatë darkës vjetore të Shoqatës së Korrespondentëve të Shtëpisë së Bardhë në Uashington. Kjo është e vërtetë deri diku. Dhuna ndaj Presidentëve amerikanë, fatkeqësisht, nuk është diçka e re. Historia e gjatë dhe e përgjakshme është e njohur: përfshin vrasjen e John F. Kennedy-t në Dallas në vitin 1963; dy tentativa për atentat brenda pak ditësh ndaj presidentit Gerald Ford në vitin 1975; si dhe sulmin ndaj Ronald Reagan-it, i cili u qëllua dhe u plagos rëndë në hotelin Washington Hilton, i njëjti vend ku ndodhi tentativa e së shtunës, në vitin 1981. Megjithatë, Trump veçohet për numrin në rritje të tentativave ndaj jetës së tij.
Një tentativë ndodhi në Butler, Pensilvani, në korrik 2024, kur një plumb i preku veshin. Trump u largua me nxitim nga skena drejt autokolonës së tij, me gjak në veshin e djathtë dhe në faqe. Ai ngriti grushtin dhe bërtiti “Luftoni!” drejt turmës përpara se të dërgohej në siguri.
Një incident i dytë ndodhi vetëm disa javë më vonë, në shtator 2024, në fushën e golfit të Trump në West Palm Beach, Florida. Forcat e rendit gjetën një pushkë dhe pajisje të tjera të fshehura në bimësi pranë fushës. Ryan Wesley Routh u dënua me burgim të përjetshëm për tentativë vrasjeje. Në shkurt të këtij viti, Shërbimi Sekret qëlloi për vdekje Austin Tucker Martin, një person i armatosur që kishte depërtuar në perimetrin e sigurisë në resortin Mar-a-Lago të Trump në Palm Beach, Florida. Në atë kohë, Trump dhe bashkëshortja e tij Melania ndodheshin në Uashington.
Dhuna politike në Amerikë është në rritje, por shënjestrimi i Trump tregon diçka më vete. Asnjë udhëheqës amerikan në historinë moderne nuk ka qenë kaq përçarës: i urryer dhe i adhuruar në të njëjtën masë. Trump ka kontribuar në këtë gjendje duke përdorur fyerje, kërcënime dhe përçmim si armë në retorikën e tij të përditshme.
Kundërshtarët e tij politikë kanë të drejtë kur thonë se ai ka degraduar dhe ashpërsuar diskursin publik, dhe kur e kritikojnë për komentet e tij shpesh përçmuese ndaj kujtdo që guxon ta kundërshtojë. Por ajo që ata nuk pranojnë është se edhe neveria dhe zemërimi që ata drejtojnë ndaj tij, si dhe hiperbolat që përdorin për të kritikuar motivet dhe veprimet e tij, përbëjnë vetë një problem dhe nuk ndihmojnë në uljen e tensioneve në këtë moment politikisht të paqëndrueshëm.
Në fakt, shumë nga kritikët e Trump përdorin një gjuhë po aq ekstreme sa ajo që ai përdor ndaj tyre. Civiliteti, dhembshuria dhe tolerance, vlera që shumë kundërshtarë të Trump i vendosin në qendër, nuk po zbatohen në marrëdhëniet me presidentin. Shumë figura publike, përfshirë kundërshtarë politikë, si edhe personazhe të njohur nga arti dhe kinemaja, e cilësojnë Trump si fashist, si personin më të rrezikshëm në vend dhe përdorin formulime që nënkuptojnë se “duhet bërë diçka” përpara se ai të shkatërrojë të drejtat dhe liritë themelore.
Unë nuk jam mbështetës i Trump dhe i qëndrimeve të tij politike, por a reflektojnë kritikët e tij për gjuhën e tyre të ndezur dhe për rreziqet që sjell paraqitja e Trump si mishërim i së keqes? A mund të jenë, qoftë edhe pjesërisht, pjesë e problemit më të gjerë, ku shumë mosmarrëveshje politike mes kampeve të kundërta marrin tone kërcënuese?
Kjo nuk do të thotë në asnjë mënyrë se kritikët e Trump mbajnë përgjegjësi për dhunën në rritje ndaj tij, përfshirë edhe këtë tentativë të fundit. Një pretendim i tillë do të ishte i gabuar. Por mund të argumentohet se ajo që quhet “sindroma e çrregullimit nga Trump” nuk po ndihmon në uljen e temperaturës politike.
Kjo zhvillohet në një kontekst më të gjerë të rritjes së dhunës politike në SHBA. Vitin e kaluar në Utah u vra aktivisti konservator Charlie Kirk. Disa muaj më herët, në Minesota, përfaqësuesja shtetërore Melissa Hortman dhe bashkëshorti i saj Mark u qëlluan për vdekje. Në vitin 2022, bashkëshorti i ish-kryetares së Dhomës së Përfaqësuesve Nancy Pelosi, Paul, u sulmua me çekiç dhe u shtrua në spital me frakturë në kafkë.
Ka ardhur koha që si kritikët, ashtu edhe mbështetësit e Trump të ulin tonet. Tentativa e fundit ndaj jetës së presidentit tregon qartë pasojat reale të këtyre ndarjeve të ashpra. /Përshtatur nga The Spectator/
Lini një Përgjigje