Ata që ëndërronin për koalicione të mëdha të "pjesës tjetër të botës kundër Trump" jetonin në një botë ëndrrash. Për fat të mirë, udhëheqësit evropianë nuk u mashtruan. Ata e lexuan saktë ekuilibrin e fuqisë...
Rruga drejt paqes në Ukrainë është ende jashtëzakonisht e brishtë dhe gjasat e dështimit mbeten shumë të larta. Megjithatë, diçka mund të mësohet nga samiti i djeshëm në Shtëpinë e Bardhë. Udhëheqësit evropianë (ndër të cilët përfshij plotësisht Zelenskyn, tani pjesë e "familjes") bënë atë që burrat e shtetit duhet të dinë të bëjnë: të lexojnë ekuilibrin e pushtetit.
Evropianët bënë dhe thanë gjërat e duhura për të siguruar që samiti të përfitonte kauzën e dyfishtë të popullit ukrainas dhe sigurinë e tij. Kur flasim për realpolitikën, duhet të mbahet mend se përbërësi i parë i realizmit gjeopolitik është pikërisht ky: një lexim i saktë i forcave në lojë.
Ideologjia politike dhe përkatësia partiake nuk kanë të bëjnë fare me të. Dje në Shtëpinë e Bardhë, Zelensky u mbështet nga një udhëheqës i së majtës tradicionale, Starmer i Partisë Laburiste, një centrist teknokrat, Macron, tre demokratë të krishterë të moderuar-konservatorë (gjermanët von der Leyen dhe Merz dhe Stubb i Finlandës), Giorgia Meloni dhe një liberal holandez.
Këta udhëheqës evropianë kanë ndihmuar në sjelljen e një zhvillimi të rëndësishëm në Uashington: gatishmërinë e Amerikës për të marrë pjesë në garancitë e ardhshme të sigurisë për Ukrainën. Një pjesë e shpjegimit qëndron në gabimet e Putinit dhe ringjalljen e politikës së jashtme tradicionale të Partisë Republikane (shih ndikimin e ri të Marco Rubio-s). Por pika e kthesës nuk do të kishte ndodhur pa një përmirësim të dukshëm në marrëdhëniet atlantike. Dhe kjo për shkak të dy ngjarjeve kryesore në muajt e fundit: marrëveshja e NATO-s për rritjen e shpenzimeve të mbrojtjes dhe marrëveshja për tarifat.
Në të dyja rastet, pati mosmiratim dhe akuza për kompromis. Në realitet, rritja e investimeve në sigurinë e Evropës është pozitive për vetë evropianët; për sa kohë që Obama dhe Biden e kërkuan me mirësjellje, asgjë nuk ndodhi, por tani diçka po lëviz.
Marrëveshja e tarifave është parë si një poshtërim, kapitullim dhe prelud i një kataklizme ekonomike. Në realitet, marrëveshja nuk ishte aq e dëmshme për Evropën; apokalipsi ekonomik nuk është ende në horizont dhe sidoqoftë, disa shtrembërime në tregtinë ndërkombëtare duheshin adresuar. Gjermania po udhëheq duke ripërcaktuar modelin e saj ekonomik, në të cilin shpenzimet publike dhe kërkesa e brendshme do të luajnë një rol më të madh.
Por mbi të gjitha: realpolitika. Ata që ëndërronin për koalicione të mëdha të "pjesës tjetër të botës kundër Trump" jetonin në një botë ëndrrash. Për fat të mirë, udhëheqësit evropianë nuk u mashtruan. Ata e lexuan saktë ekuilibrin e fuqisë. Për të kuptuar suksesin e misionit evropian në Uashington, ju ofroj një analizë të patëmetë nga një prej komentatorëve më të ekuilibruar dhe të qartë në New York Times, Ross Douthat (aspak Trumpian). Ai fillon me marrëveshjen tregtare famëkeqe dhe shumë të përfolur për të zgjeruar fushëveprimin. Ajo titullohet "Fuqia e Shteteve të Bashkuara është shumë e madhe për t'u anashkaluar, izoluar ose injoruar".
Ja fragmentet kryesore:
Trump ka grumbulluar një sërë fitoresh, duke vendosur një nivel të ri minimal tarifor për Shtetet e Bashkuara me hakmarrje minimale nga partnerët tanë tregtarë. Marrëveshja që Ursula von der Leyen, Presidente e Komisionit Evropian nënshkroi me Trump është pjesë e kësaj normaliteti të ri, në të cilin shumica e vendeve duket se janë të gatshme të paguajnë një çmim shtesë për akses në tregjet tona; nuk është Amerika që po dorëzohet, por pjesa tjetër e botës.
Këtu nxirret një mësim i hidhur, jo vetëm për ata që shpresojnë për një politikë tregtare evropiane më të vendosur, por edhe për ata që, në muajt e parë të administratës së dytë Trump imagjinuan se një Amerikë e qeverisur nga populizmi mund të gjendej disi e izoluar në skenën botërore. Kjo fantazi izolimi ishte një burim ngushëllimi dhe kënaqësie për progresistët anti-Trump, pasi ofronte vizionin e një arratisjeje të mundshme politike nga populizmi, me kulturë progresive të rindërtuar në Toronto, Oksford ose Skandinavi dhe imazhin e një Amerike Trumpiane të ndëshkuar ekonomikisht ndërsa ajo ngrinte muret e saj dhe pjesa tjetër e botës lulëzonte përmes shkëmbimit të ndërsjellë.
Por të dyja iluzionet, një rend ekonomik global që izolon Amerikën dhe një rend progresiv që vazhdon pa ne janë keqkuptime themelore të situatës globale, të cilat udhëheqësit e huaj që iu përkulën kërkesave të Trump duket se i kanë kuptuar qartë.
Gjëja e parë që kuptuan ishte se fuqia ekonomike e Amerikës është thjesht shumë e madhe për t’u anashkaluar, izoluar ose injoruar. Përpara fitores së Trump në vitin 2024, narrativa ekonomike ishte ajo e rritjes së SHBA-së qartësisht përpara ekonomive të ngjashme në Evropë dhe Azinë Lindore. Që nga rizgjedhja e tij, historia tregon se edhe politikat proteksioniste që pothuajse të gjithë ekonomistët i dënojnë nuk kanë arritur ta ndalojnë rritjen e tregut të aksioneve të SHBA-së dhe të ndalojnë punën e vazhdueshme të makinës amerikane të rritjes.
Për më tepër, edhe nëse Trump do të shkaktonte një recesion, forcat që favorizojnë Shtetet e Bashkuara mbi Gjermaninë, Britaninë e Madhe, Korenë e Jugut apo Japoninë do të mbeteshin të pranishme në administratën e ardhshme dhe më tej.
Nuk ka një zonë ekonomike në zgjerim, të re, dinamike dhe sipërmarrëse, të aftë të zëvendësojë Amerikën në një rrjet ekonomish të lira dhe për këtë arsye nuk ka zëvendësim për tregtinë me kompanitë tona dhe qasjen në tregjet tona, madje as me çmimet Trumpiane.
Sigurisht, ekziston Republika Popullore e Kinës, mjaftueshëm e fortë për t'i rezistuar ngacmimeve të Trump dhe mjaftueshëm dinamike për të vepruar si kundërpeshë ndaj fuqisë ekonomike të Amerikës. Por, përveç nëse vendi juaj është tashmë autoritar dhe edhe atëherë, kjo nuk është e garantuar. Rreziqet e hedhjes së vetes tërësisht në orbitën e Kinës mbeten shumë më ekstreme sesa kostot e drejtimit të një administrate populiste në Uashington.
Kjo nuk do të thotë që vendet e tjera nuk do të tregtojnë më shumë me Kinën për shkak të proteksionizmit amerikan. Por nuk ka një botë të besueshme në të cilën Kina zëvendëson Shtetet e Bashkuara si një partnere dhe shtyllë e besueshme e globalizimit. Këtu, historia ekonomike është e ndërthurur me historinë politike. Nëse është e pamundur të imagjinohet një rrjet ekonomish evropiane dhe aziatike që lulëzojnë pa leviatanin amerikan, është edhe më pak e besueshme të imagjinohet një rend botëror liberal që rindërtohet veçmas nga Shtetet e Bashkuara.
Një rend botëror liberal i përbërë nga Evropa Perëndimore dhe Kanadaja nuk do të ishte aspak një rend, por një anakronizëm i pafuqishëm. Edhe pse rendi pas Luftës së Ftohtë po venitet dhe udhëheqësi amerikan mburret se vepron thjesht për interes vetjak, Shtetet e Bashkuara ende thirren për të ndërmjetësuar konfliktet midis Indisë dhe Pakistanit, Kamboxhias dhe Tajlandës, Kongos dhe Ruandës dhe vazhdojnë të furnizojnë me armë që mbrojnë Tajvanin dhe parandalojnë humbjen e Ukrainës.
Nëse fuqia amerikane do të tërhiqej tërësisht nga ai rol, nuk do të kishte asnjë pasardhës progresiv që do të të priste krahë hapur. Lëshimet e bëra nga anëtarët e NATO-s mbi objektivat e shpenzimeve ushtarake, si dhe lëshimet tregtare të Bashkimit Evropian, tregojnë se është gjithmonë më mirë të ndihmosh në ruajtjen e Pax Americana sesa të përpiqesh të ndërtosh një sistem post-amerikan.
Gjatë viteve, kam takuar amerikanë si të majtë ashtu edhe të djathtë që janë larguar nga vendi ynë për në atë që dukej si një mjedis më i përshtatshëm politikisht, duke ikur nga wokizmi në Evropën Lindore, ose nga trumpizmi në Kanada apo Britani.
Këshilla ime për këta miq ka qenë gjithmonë e njëjtë: cilado qofshin idealet apo frikërat tuaja, cilado qofshin bindjet tuaja për shoqërinë e mirë, betejat për të cilat kujdeseni do të fitohen ose do të humbasin në Shtetet e Bashkuara. Parajsat janë iluzione, alternativat janë të dobëta dhe e ardhmja e lirisë ose do të jetë amerikane ose nuk do të jetë fare./ Përshtati “Pamfleti” nga “Corriere della sera”.
Lini një Përgjigje